Nordsjællandsk kommune tæt på nedlukning: »Jeg er meget bekymret, for det er gået rigtig stærkt«

Helsingør Kommune er meget tæt på at lukke ned på grund af høj smitte, fortæller borgmesteren, der overvejer at sende gymnasieeleverne hjem.

På ni dage er incidenstallet i Helsingør steget fra 91 til 171,14. Det får borgmester Benedikte Kiær (K) til at frygte en snarlig nedlukning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Inden for ganske få dage kan det være for sent for Helsingør Kommune, hvor smitten med covid-19 den seneste tid er steget støt.

En kommune rammes af automatisk nedlukning, hvis der i løbet af en uge – efter der er korrigeret for antallet af test – er flere end 250 smittetilfælde pr. 100.000 indbyggere. Det er det, man kalder incidenstallet. I Helsingør er tallet steget fra 114 mandag til 171,14 torsdag.

Så sent som 4. maj var incidenstallet nede på 91, fortæller Helsingørs borgmester Benedikte Kiær (K).

»Jeg er meget bekymret, for det er gået rigtig stærkt. Hvis tallene ikke retter sig op nu, så står vi over for en snarlig nedlukning.«

En ny nedlukning vil gøre meget ondt på kommunen, siger Benedikte Kiær:

»Nu er vi lige åbnet, og der er gang i hjulene igen. Det ville ramme rigtig mange hårdt økonomisk i det private erhvervsliv. Og så er der alle skolerne og kulturinstitutionerne. Det er ikke til at bære.«

Ifølge borgmesteren er der ikke nogen enkeltbegivenheder, skoler eller institutioner, som den stigende smitte kan spores tilbage til.

»Det er en bred smitte, og derfor er der ikke nogle håndtag, vi kan tage fat på som sådan. Hvis det fortsætter, har vi et kæmpe problem.« siger hun.

Gymnasier risikerer at lukke

Det er især blandt kommunens unge, at coronavirussen trives. Over halvdelen af dagens 17 smittede er således mellem 15 og 21 år gamle, fortæller borgmesteren.

»Vi har fået en del meldinger om fester og sociale aktiviteter på ungdomsuddannelserne. For eksempel at der har været en klassefest, som resulterede i 11 smittede,« siger Benedikte Kiær, som godt kan forstå, at de unge føler trang til at mødes.

»Det er forår, og de vil gerne se hinanden og hygge sig sammen. Men de kan ikke lade øllene komme indenbords og give den fuld skrue med hovedet under armen. De bliver simpelthen nødt til at gøre det med omtanke.«

Af samme grund skæver Benedikte Kiær til Holstebro Gymnasiem. Her besluttede man tirsdag at sende alle elever og ansatte hjem til fjernundervisning som følge af høj smitte i kommunen. Det samme kan meget vel blive virkeligheden på gymnasierne i Helsingør Kommune.

Hvor tæt det er på at ske, vil borgmesteren ikke sige med sikkerhed.

»Det kan være i morgen (fredag, red.), vi tager beslutningen. Eller på søndag. Vi bliver nødt til at se på smitteudviklingen. Hvis tallene fortsat stiger, så bliver vi nødt til at skride til det værktøj. Lige nu ser det rigtig slemt ud.«

Andre meldinger, Helsingør Kommune har modtaget, går på, at de lokale beværtninger ikke kontrollerer deres gæsters coronapas, som de skal.

»Det er at skyde sig selv i foden. Hvis du kommer ind på en bar, og én er positiv, så er det som at tage den smitte i en centrifuge, som bare kører rundt i hele lokalet. Det er simpelthen så tosset,« siger Helsingørborgmesteren, som onsdag i en skriftlig appel bad erhvervslivet passe ekstra godt på.

Et spørgsmål om dage

I de to sogne, der er særlig hårdt ramt – Sankt Olai og Sankt Mariæ – kan det meget vel være et spørgsmål om dage, før der på ny skal lukkes ned. Hvis smitten fortsat stiger med den nuværende hast, risikerer hele Helsingør Kommune at måtte lukke indenfor fire til syv dage, anslår borgmesteren:

»Vi holder vejret. Det er tæt på.«

Helsingør Kommune er ikke den eneste kommune, der flirter med den magiske grænse for automatisk kommunenedlukning. Både i Holstebro, Glostrup, København, Albertslund og Ishøj er der så mange smittede pr. 100.000 indbyggere, at Statens Serum Institut kategoriserer incidenstallet som værende højt.

Hørsholm Kommune er fortsat nedlukket, efter en fodboldkamp i fjernsynet fik smitten til at løbe løbsk.

Fredag skrev Brønderslev Kommune, hvor incidenstallet har været stigende hele ugen, en Facebook-appel til kommunens borgere om at hjælpe med at bryde smittekæderne.

OM CORONA - LIDT LANGT MEN VIGTIGT: Kære borgere - specielt i kommunens østlige del men også i resten af kommunen: Nye...

Slået op af Brønderslev KommuneOnsdag den 12. maj 2021