Nordjyde undgår retssag efter farvel til blasfemiparagraf

En 42-årig mand var oprindeligt tiltalt efter blasfemiparagraffen. Den er nu afskaffet, og sagen droppes.

Arkivfoto af Retten i Aalborg Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Anklagemyndigheden aflyser en nordjysk straffesag om koranafbrænding, efter at Folketinget fredag har vedtaget at afskaffe blasfemiparagraffen i straffeloven.

Det oplyser anklagemyndigheden.

Sagen, hvor en 42-årig mand var tiltalt, skulle have været behandlet i Retten i Aalborg to dage i ugen efter pinse.

»Lovgiver har besluttet at ophæve straffelovens blasfemiparagraf om offentlig spot eller forhånelse i forhold til en religion. Blasfemi var jo netop kernen i tiltalen mod den 42-årige.«

»Når hans gerning ikke længere er strafbar ja så kan vi ikke længere gennemføre den planlagte straffesag, der derfor er aflyst. Den tiltalte vil derfor ikke blive straffet,« siger statsadvokat Jan Reckendorff i en pressemeddelelse.

Manden var tiltalt for i december 2015 at offentliggøre en video på Facebook, hvor han afbrænder koranen i sin baghave.

Anklagemyndigheden oplyser, at man kiggede på, om der kunne rejses tiltale af andre bestemmelser i straffeloven, men det var ikke tilfældet.

Mandens forsvarer, advokat Rasmus Paludan, er tilfreds med, at sagen nu ikke bliver noget.

»Det er den rigtige beslutning (at droppe tiltalen, red.). Det modsatte ville være helt galt,« siger Rasmus Paludan til Ritzau.

»Det viser jo, at det er rigtigt, at den øverste magt i samfundet ligger hos lovgiver, og at anklagemyndigheden vælger at indrette sig efter det, når lovgiver har besluttet, at det ikke længere skal være strafbart,« siger han.

Det var et bredt flertal af partier, der stemte for at afskaffe den 334 år gamle blasfemiparagraf. Kun Socialdemokratiet stemte imod.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) kalder det et »farvel til indskrænkning af ytringsfriheden«. Dansk Folkeparti udnævnte dagen i dag til en »stor dag for ytringsfriheden«.

/ritzau/