Nordiske lande rasler ned ad PISA-liste

Både Finland, som er det bedste af de nordiske lande, og Sverige oplever markante fald i den nyeste PISA-undersøgelse. Danske skoleelever er blevet dårligere i matematik.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nordens skoleduks, Finland, får betydeligt færre point i årets PISA-undersøgelse, der tirsdag formiddag er blevet offentliggjort.

I undersøgelsen tester organisationen OECD, hvor gode 15-årige elever i forskellige lande er til at bruge deres faglige kunnen i det virkelige liv. Finnerne er stadig de bedste i Norden til både matematik, læsning og naturfag, mens Danmark placerer sig som næstbedst i matematik og naturfag.

Finland har imidlertid taget et dramatisk hop ned ad listen over de lande, OECD har testet. I den netop offentliggjorte 2012-undersøgelse, som har sit hovedfokus på matematik, må Finland tage til takke med en placering som nummer 12 mod en 6. plads i den seneste matematikundersøgelse fra 2009. Også i læsning og i naturfag er Finland gået tilbage.

Danske elever præsterer også »signifikant« dårligere i matematik, end de gjorde i 2003, men fordi både Norge, Sverige og Islands elever scorer endnu dårligere end de danske, er Danmark nu nummer to i Norden efter Finland.

Især de svenske elever klarer sig væsentligt dårligere end ved undersøgelsen i 2009, og Sverige er således Nordens dårligst placerede i både matematik og læsning, mens svenskerne kun er bedre end Island i naturfag.

PISA-undersøgelserne er udviklet af OECD i 1997, og blev første gang brugt i 2000.

STEMMER PISAS BILLEDE AF DEN DANSKE SKOLE MED DIT SYN PÅ SKOLEN? SKRIV DIN MENING TIL BOJ@BERLINGSKE.DK PÅ MAX 500 ANSLAG MED FORNAVN, EFTERNAVN, HJEMBY OG GERNE FOTO. SÅ BRINGER VI UDVALGTE LÆSERKOMMENTARER PÅ B.DK OG I AVISEN. DESUDEN KAN DU I MORGEN, ONSDAG KL. 12, STILLE SPØRGSMÅL TIL PROFESSOR NIELS EGELUND LIVE HER PÅ B.DK.