Nordisk prisvinder imponerer Helen Mirren

Helen Mirren med til at kaste glans over kåringen af Pernilla Augusts "Svinalängorna" som årets nordiske film.

Den engelske skuespiller og æresformand for Nordisk Råd, Helen Mirren (foto), præsenterer vinderen af Nordisk Råds filmpris på et pressemøde mandag den 17. oktober på Dansk Design Center. Vinderen blev Pernilla Augusts (tv) film "Beyond". Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rå og sart. Mørk og fyldt med livets lys.

Sådan beskriver den britiske skuespiller Helen Mirren den svenske film "Svinalängorna", instrueret af Pernilla August, da Mirren som æresformand for juryen præsenterer årets vinder af Nordisk Råds Filmpris.

- Jeg kan ikke forestille mig et eneste menneske i verden, som ikke ville blive rørt ved at se filmen, siger Dame Helen.

For den britiske skuespiller var det en sand fornøjelse at se de fem nominerede film sammen med de øvrige medlemmer af juryen.

Hun siger, at hun i både vinderfilmen og flere af de andre bidrag kunne se en tilgang til beskrivelsen af marginaliserede menneskers vilkår på samfundets skyggeside som minder om den, berømte britiske instruktører som Mike Leigh og Ken Loach er kendt for.

- Alle de fem film er fremragende lavet og med formidable skuespillere, erklærer Helen Mirren.

"Svinalängorna" er den første spillefilm, som skuespilleren Pernilla August har instrueret. Hun deler prisen på 350.000 kroner med manuskriptforfatteren Lolita Ray og producerne Helena Danielsson og Rafs Karlsson.

Vinderfilmen har Noomi Rapace i hovedrollen og er i Danmark og andre lande blevet vist med den engelske titel "Beyond".

Filmen er baseret på en roman af Susanna Alakoski og fortæller en barsk hverdagshistorie om tilværelsen på samfundets skyggeside.

- Fantastisk at modtage denne store pris, ikke mindst når man kigger på listen over tidligere modtagere, fortæller Pernilla August på pressekonferencen.

Lige nu har hun ingen anelse om, hvilken film der bliver hendes næste opgave som instruktør.

- Sørg for at finde et godt projekt, for du har, hvad der kræves for at blive en stor instruktør, supplerer Helen Mirren.

Den svenske filmbranche har indstillet "Svinalängorna" som landets kandidat til en Oscar-nominering.

Danmarks bud på årets nordiske pris var "Sandheden om mænd", instrueret af Nikolaj Arcel.

/ritzau/