Nordisk land indfører skoldkopper i sit børnevaccinationsprogram

Island indfører skoldkoppevaccination i sit børnevaccinationsprogram, og Sverige overvejer at følge trop. En afdelingslæge i Statens Serum Institut mener, at man også bør tage diskussionen herhjemme.

Det primære kriterium for at indføre en vaccine i Danmark er ifølge Peter Henrik Andersen, der er afdelingslæge i Statens Serum Institut, hvor alvorlige komplikationer sygdommen kan have for den enkelte. Arkivfoto: Fred Tanneau/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Vaccination mod skoldkopper er ikke en del af det danske børnevaccinationsprogram, men det er muligt, at den i fremtiden bliver.

Det mener Peter Henrik Andersen, der er afdelingslæge i Statens Serum Instituts afdeling for Infektionsepidimologi og Forebyggelse, og som sidder i Sundhedsstyrelsens Vaccinationsudvalg.

»Jeg mener, at man bør overveje, om vaccinationen på sigt også skal være en del af børnevaccinationsprogrammet herhjemme,« siger han.

I denne måned indfører man vaccinationen i børnevaccinationsprogrammet i Island, og i Sverige er man i gang med at udarbejde en vurdering af, om man vil gøre det samme.

I Danmark har man endnu ikke diskuteret det, men det mener Peter Henrik Andersen, man bør gøre. Blandt andet fordi et dansk ph.d.-studie fra 2018 viser, at skoldkopper kan medføre alvorlige komplikationer for børn.

»Man bør forholde sig til studiet, fordi det giver et nyt fagligt grundlag. Det viser, hvordan sygdomsbyrden er, og hvor mange der får komplikationer. Mange ser skoldkopper som en mild sygdom, men studiet viser, at et til to børn årligt bliver ramt af særligt alvorlige komplikationer i form af en blodprop i hjernen. Det er en sjælden komplikation, men det er en alvorlig komplikation,« siger han og fortæller, at nogle børn også får mindre alvorlige komplikationer, eksempelvis bakterieinfektioner i huden.

Peter Henrik Andersen, afdelingslæge i Statens Serum Institut

»Det er en sjælden komplikation, men det er en alvorlig komplikation.«


Han fortæller, at han vil forsøge at få diskussionen om indførelse af vaccinen i det danske børnevaccinationsprogram på dagsordenen ved Sundhedsstyrelsens Vaccinationsudvalgs næste møde i maj.

Når man vurderer, om en vaccine skal tilføjes til børnevaccinationsprogrammet, laver man også en samfundsøkonomisk vurdering, fortæller Peter Henrik Andersen.

»Man laver en vurdering af, at det på den ene side vil koste penge at vaccinere alle børn, men at det på den anden side vil spare samfundet penge i form af færre hospitalsindlæggelser og færre fraværsdage på jobbet til forældrene,« siger han.

Det primære kriterium for at indføre en vaccine i Danmark er ifølge Peter Henrik Andersen, hvor alvorlige komplikationer sygdommen kan have for den enkelte.

»Hvis man har en meget udbredt sygdom, som ikke medfører nogen særlige komplikationer, så vil det ikke være noget tungtvejende argument,« siger han.