Nordhavns gader får havnenavne

Rotterdamgade, Dar Es Salaam Stræde og andre eksotiske gadenavne kan blive en realitet, når gader og veje i Københavns nye bydele skal navngives.

Nordhavnen set fra luften. Om ti år vil dette område være godt udbygget med flere nye kvarterer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ole Malling / By & Havn
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Har De nogensinde fået en kop kaffe i San Fransiscostræde i København, nydt udsigten på Rotterdam Boulevard eller taget cyklen ned ad Shanghaivej for til sidst at låse dig ind i din lejlighed på Sydneygade?

Ikke? Det er fordi vejene ikke eksisterer endnu. Men når Nordhavnens nye bydele tager fart bliver cykelturen i »havneby-kvarteret« en mulighed, for Vejnavnenævnet i Københavns Kommune har netop besluttet, at vejene på Nordhavnen skal opkaldes efter store havnebyer rundt om i verden.

- Det er jo et havnemiljø derude, så vi synes, det passede godt til området, siger medlem af Vejnavnenævnet, Lars Berg Dueholm (LA).

De gader, der ligger tættest inde mod det gamle København, får deres navn fra de havnebyer, der ligger tættest på Danmark. Således kommer Hamborgvej til at ligge tættere på Østerbro end Mombasagade.

- Jeg tror, det var Lars Berg Dueholm og jeg, der foreslog, om ikke vi skulle arbejde ud fra den idé, og det var resten af udvalget med på, siger Morten Kabell (EL), der regner med at de konkrete vejnavne skal findes inden for to til tre år, alt efter hvor hurtigt byggeriet skrider frem.

- Det er kæmpe område derude, så der bliver brug for rigtig, rigtig mange havnebyer, siger han.

Se billederne: Københavns vokseværk set fra luften

Gammel tradition holdes ved lige

Statsministre, træer, danske provinsbyer og europæiske lande har allerede dannet ramme om hvert sit københavnske kvarter. Således kan man på Amager for eksempel kan finde Ungarnsgade, Serbiensgade og Bulgariensgade i det samme område, så det er en gammel tradition, som Vejnavnenævnet holder fast i.

Faktisk har Københavns Kommune tyvstartet en smule med navnene ude på Nordhavnen. Stedet, hvor krydstogtskibene lægger til, har allerede fået navnet Ocean Kaj - og den ligger meget belejligt på Ocean Vej.

- Det er lidt ud fra den tanke, at krydstogpassagererne skal kunne udtale vejnavnet, siger Morten Kabell.