Nordea-ansat i svindelsag: Vidste ikke hvad værge betød

En præst brugte dement kvindes millioner på at købe hus. Men det burde ikke kunne ske, siger anklager.

En tidligere præst er ved Retten i Næstved tiltalt for at have bedraget sin demente faster for 8,7 millioner kroner. Præsten var økonomisk værge for den demente kvinde, og hun overførte ad mange omgange store beløb fra den ældre kvindes konti til sine egne. Scanpix/Claus Bech Andersen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Næstved. Da en tidligere præst brugte millioner af en dement kvindes penge, burde det slet ikke have været muligt.

Det fortæller anklager Søren Martin Jensen i Retten i Næstved. Her er en 51-årig kvinde tiltalt for at have bedraget en dement kvinde for 8,7 millioner kroner fra 2009 til 2013.

Den 51-årige tidligere præst var økonomisk værge for kvinden, der havde en formue på flere millioner. Præsten overførte 6,3 millioner kroner til sig selv fra kvindens konti. Desuden købte hun ind for 2,4 millioner kroner.

Men ifølge anklageren burde den tiltalte slet ikke kunne bruge af kvindens formue, da formuen var over 75.000 kroner.

Da hun var værge og ikke fuldmagtshaver, havde hun kun lov til at tage sig af de løbende udgifter, forklarer anklageren.

Det var en Nordea-medarbejder, som rådgav den tiltalte, dog ikke opmærksom på.

- Vi vidste, at hun var sat under værgemål. Jeg vidste simpelthen ikke, hvad det betød, siger medarbejderen i retten.

Hun var helt ny i job, da hun blev sat til at rådgive den tiltalte i 2012.

- Jeg drøftede det med min chef, fordi jeg var nyudklækket og spurgte, om det var rigtigt. Hun sagde, at det var fint, og at det fungerede ligesom en fuldmagt, siger hun.

Den tidligere præst erkender at have brugt pengene. Men de blev brugt til fordel for den demente kvinde, påstår den tiltalte. Hun erkender dog at have brugt 600.000 kroner på sig selv.

Desuden påstår hun, at hun alligevel var enearving til formuen, da hun var den demente kvindes hemmelige datter. En oplysning, som anklageren dog bestrider.

De mange millioner kroner brugte den tidligere præst blandt andet på et hus til to millioner samt omfattende renovering af huset. Desuden brugte hun penge på rejser, havehjælp, rengøringshjælp og krobesøg.

Den 51-årige kvinde havde også pligt til at indsende regnskaber over forbruget på den demente kvindes konti til Statsforvaltningen, men det skete ikke.

Hun nægter, at nogen skulle have gjort hende opmærksom på hendes pligt til at indsende regnskaber. Hun har heller aldrig fået at vide, at hun ikke måtte forvalte formuen selv, hævdede hun mandag.

Retssagen fortsætter 15. december, hvor der ventes at falde dom.

/ritzau/