Noma anmeldt for græstyveri

Strid mellem restaurant Noma og amatørfodboldspillere om græsset på Kløvermarken er endt med en politianmeldelse af den verdensberømte restaurant. Københavns Kommune afviser at blande sig.

René Redzepi og hans hold på Noma høster ikke bare Michelin-stjerner for deres mad. De høster også græs og firkløvere til maden på fodboldbanerne på Kløvermarken, og det har nu bragt restauranten en politianmeldelse på nakken. Arkivfoto: Nikolai Linares Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

OBS: Dette var Berlingskes aprilsnar i 2013:

Fire fodboldklubber på Amager har politianmeldt den tostjernede Michelin-restaurant Noma for tyveri. Klubberne raser over, at stjernekokken René Redzepi og hans medarbejdere uden tilladelse har høstet græs og firkløvere fra fodboldbanerne på Kløvermarken og brugt det i retterne på Noma. Politiet oplyser, at det ser med stor alvor på sagen.

Medarbejdere fra Noma er siden foråret sidste år mødt op på Kløvermarken tidligt om morgenen udstyret med segl og køkkensakse for at høste græs og firkløvere, mens der stadig var vådt af nattens dug. Ingredienserne er blevet brugt i en ret på Noma, der er skabt som en hyldest til København S, hvor køkkenchefen René Redzepi voksede op. Udover græs og firkløvere fra Kløvermarken indeholder retten også en tot uld fra får på Amager Fælled samt sivplanter høstet i voldgraven omkring Christiania.

Fodboldklubberne på Amager har vidst dette siden sidste år og så i starten gennem fingrene med Nomas høst. Men i takt med, at retten er blevet stadigt mere populær på restauranten, og Noma takket være to Michellin-stjerner og en status som verdens bedste restaurant har fuldt hus hver aften, er der ifølge fodboldklubberne høstet så meget græs og så mange firkløvere på Kløvermarken, at det nu er gået ud over græstæppet. Værst ramt er bane fire, hvor der i midtercirklen og i det ene straffesparksfelt nu er indtil flere brune pletter, hvor græsset er væk. Den hårde vinter har kun forværret problematikken på græstæppet, der i dag ligner én stor gang pløre og formentlig ikke når at blive klar, til fodboldsæsonen begynder i april.

»Vi spiller en meget teknisk begavet fodbold, og vores spil bliver slået i stykker af de bare pletter. Men det værste er, at flere på holdet er ret overtroiske og derfor helst vil spille på bane fire, hvor der plejer at være en del firkløvere i græsset i midtercirklen. Men efter at Noma har høstet alle firkløverne, har vi tabt vores tre træningskampe på græsbanerne med 1-9,« siger anfører Jim Larsen fra amatørholdet Amagers VVS-team, der spiller firmafodbold på Kløvermarken.

Noma må fortsat høste på fodboldbaner

Holdet klagede derfor allerede i efteråret 2012 sammen med tre andre klubber til Københavns Kommune over, at Noma gjorde indhug i græstæppet. Men i et svar fra Kultur- og Fritidsforvaltningen, som Berlingske har fået aktindsigt i, afviser kommunen at skride ind:

»Forvaltningen vurderer, at restaurant Noma med sin bredt anerkendte status som en af verdens bedste restauranter er med til at trække turister fra hele verden til København. Det samme vurderes ikke at være tilfældet med nivauet for de fodboldkampe, der afvikles på Kløvermarken. Derfor vil forvaltningen ikke tage skridt til at begrænse restaurant Nomas brug af råvarer fra Kløvermarken, med mindre denne brug antager et betydeligt større omfang end i dag,« konkluderer kommunen i sit svar.

Efter at kommunen har afvist klagen, har de fire fodboldklubber nu besluttet at politianmelde Noma for, hvad de mener er tyveri af både græs og firkløvere. Hos Københavns Politis Station City siger vagthavende Kurt Hansen, at der ses med stor alvor på sagen. Primært fordi Københavns Politis Old Boys Hold selv spiller firmafodbold på Kløvermarken, og her havde tidligere chefpolitiinspektør Per Larsen så sent som under en kamp sidste weekend ment, at der var noget galt med græsset. Kurt Hansen vurderer dog samtidig, at der næppe kan rejses en sag om tyveri, efter at Københavns Kommune har blåstemplet Nomas brug af banerne.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Noma. Men af aktindsigten fra Kultur- og Fritidsforvaltningen fremgår det, at Noma mener, at fodboldklubberne selv er skyld i de brune pletter på græstæpperne. Ifølge Noma pløjer fodboldspillerne selv banen op med, hvad Noma betegner som »knoldesparkeri og glidende tacklinger«.

Amagers VVS-team spiller årets første kamp kl. 14 på Kløvermarken i dag.