Nogle kunne juble, da den socialdemokratiske regering tiltrådte – bare ikke kvinderne

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

Statsminister Mette Frederiksen under præsentation af den nye S-regering på Amalienborg i København, 27. juni 2019. Tilbage på Christiansborg, kunne regeringsmedlemmerne konstatere, at ikke siden 1987 har været så få kvinder i den socialdemokratiske folketingsgruppe, skriver Information. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Godmorgen. Mistet overblikket? Her har du det igen:

1. Stor strid om nedskudt fly

Et ukrainsk fly, der onsdag styrtede ned i Iran med 176 passagerer ombord, blev skudt ned af et iransk missil – måske ved et uheld. Sådan lød det fra Canadas premierminister, Justin Trudeau, på et pressemøde torsdag aften.

»Vi har efterretninger, som indikerer, at flyet blev ramt af et iransk jord til luft-missil. Det kan meget vel være, at det ikke var hensigten,« sagde Trudeau.

Samme konklusioner nåede den britiske premierminister, Boris Johnson frem til, skriver The Guardian. Iran afviste torsdag, at det var et iransk missil, der var skyld i, at flyet styrtede ned tæt på Teheran.

Konflikten mellem USA og Iran er optrappet, efter at USA i sidste uge dræbte den magtfulde iranske general Qassem Soleimani. Natten til onsdag svarede Iran igen, da landet med ballistiske missiler angreb to baser, der husede internationale styrker, herunder danske soldater.

2. Lang tid til retfærdighed

Man har travlt i den dømmende magt. Sagt på en anden måde, så er de danske domstole pressede, og deres sagsbunker vokser og vokser og vil formentlig vokse sig endnu større. Det kan, ifølge Berlingskes historie fredag, få den konsekvens, at borgere kommer til at vente længere på retfærdighed, og at kriminelle får mildere straffe. Sådan lyder opråbet fra en række dommere, der med baggrund i nye tal fra Domstolsstyrelsen råber vagt i gevær. Forklaringen er, at straffesagskæden i Danmark består af fire led: Politi, anklagemyndighed, domstole og kriminalforsorg. Og det nytter ikke at give flere penge til et led uden også at give til det næste. Justitsministeren synes også, der er et problem.

3. Danske politikere vil have EU til at godkende klimaprojekter

I Politiken kan man i dag læse, at flere danske europaparlamentarikere vil have EU til at oprette et register over godkendte klimaprojekter. Det sker efter Politikens afsløringer om snyd med klimakompensation. Som forbruger og borger skal man kunne være tryg ved, at der kommer noget ud af det, når man køber klimakreditter, siger Christel Schaldemose (S). Derfor mener hun, at et register, hvor EU-Kommissionen kan tjekke, om der er tale om ægte projekter, som bliver ført ud i livet, og at pengene ikke går i lommerne på bagmænd, må være fremtiden. Både SF og de Konservative støtter ideen.

4. Søren Frank fik rollen som Emil fra Lønneberg

Syv havretter for 300 kroner. Det var den overkommelige pris for Berlingskes mad- og vinredaktør, da han besøgte Osteria 16 Pesce på Sønder Boulevard i København. Maden var enkel, grænsende til det primitive, men trods den kendte italienske enkelhed og den charmerende pris fik vores gastronomisk velfunderede kollega bogstaveligt talt ondt et vist sted, skriver han i Berlingske. Som han skriver anmeldelsen, der affødte tre og en halv stjerne: »Jeg fik plads på en træbænk og skulle lige vænne mig til rollen som Emil fra Lønneberg.«

5. Kvinder – en socialdemokratisk mangelvare

Ikke siden 1987 har Danmarks største parti haft færre kvinder i Folketinget end nu, skriver Information, der har ser nærmere på mængden af østrogen på tinge. Antallet af kvindelige folketingsmedlemmer er steget i andre partier, men Socialdemokratiet, hvor 25 procent af MFerne er kvinder, halter bagefter. I SF er 79 pct. af MFerne kvinder, hvis man tager udgangspunkt i, hvem der blev valgt ind i Folketinget på valgdagen. De Radikale har 56 pct. kvinder. Det Konservative Folkeparti og Nye Borgerlige 50 pct. Enhedslisten har 46 pct. kvinder. Dansk Folkeparti 37,5 pct., og i Venstre gik man fra 24 til 33 pct. ved de seneste valg.

»Partiet slæber rundt på en tung patriarkalsk arv. Det er et parti startet af arbejdermænd, og heltedyrkelsen af mændene er stadig stor i partiet,« siger historiker ved Kvinfo, Jytte Larsen, til avisen.

6. Dømte restauranter fortsætter deres snyd

Når restaurantejere bliver taget af politiet i at snyde deres udenlandske ansatte for løn eller ansætte illegal arbejdskraft, kan de kort efter hyre nogle nye kokke på beløbsordningen med myndighedernes godkendelse. Det skriver Fagbladet 3F på baggrund af aktindsigt i 15 sager.

Det er udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), der er øverste myndighed, når det drejer sig om udenlandsk arbejdskraft i Danmark. Han er allerede blevet kaldt i samråd om Fagbladet 3Fs afsløringer. 22. januar skal han svare på, hvordan han vil forhindre, at flere kokke bliver udnyttet på danske restauranter.

Til fagbladet 3F siger ministeren: »Vi skal have sat en prop i hullet, så de restauranter, der allerede har brudt loven en gang, og søger om at få nye kokke herop, skal kunne få afslag, alene på formodningen om, at de vil bryde loven igen. Det kræver, at loven bliver ændret, og det skal vi have på plads hurtigst muligt. Det skal vedtages i Folketinget i år.«

7. Fagforeninger går til angreb på regeringen, der afviser at stoppe udhuling af dagpenge

Socialdemokratiet, er kommet op at toppes med landets tre største fagforeninger, skriver Politiken. Det sker, efter at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har forholdt sig til et krav fra tre store fagforbund om at standse udhulingen af dagpengene, »At ændre på kompensationsgraden er ikke noget, som regeringen på nuværende tidspunkt prioriterer,« skriver beskæftigelsesministeren i en mail til Politiken.

En socialdemokratisk regering med en statsminister og en beskæftigelsesminister, der begge tidligere har beklaget forringelser af dagpengesystemet, bør have en genopretning på dagsordenen, lyder det.

3Fs forbundsformand, Per Christensen, kalder det en »katastrofe«, fordi regeringen vender det blinde øje til, at dagpengene år for år mister værdi.

DET SKER I DAG:

Første møde i klimapartnerskab
Det første møde i klimapartnerskabet på fødevare- og landbrugsområdet finder i dag sted på Axelborg i København, kl. 10. Fødevareminister Mogens Jensen (S) er blandt deltagerne. En række store danske fødevarevirksomheder deltager i partnerskabet, blandt andre Arla, DLG, Danish Agro, Orkla Food og Carlsberg.

Reality Awards uddeles på Docken
Reality Awards 2020 uddeles i dag på Docken i København. Prisuddelingen finder sted for syvende gang, og i år skal der blandt andet gives priser til årets bedste mandlige og kvindelige realitydeltager, årets bedste konkurrencedrevne program og årets bedste underholdningsprogram.

Møde i salen
I dag er der møde i folketingssalen kl. 10, hvor en række lovforslag bliver behandlet. Det gælder blandt andet forslag om ændring af straffeloven, retsplejeloven og våbenloven samt et forslag af blandt andre Morten Messerschmidt (DF) om at gøre Valdemarsdag den 15. juni til dansk nationaldag.

Nomineringer for årets værste film offentliggøres
I dag offentliggøres navnene og titlerne på årets værste film- og skuespilpræstationer i Hollywood, også kaldet Golden Raspberry Award eller »The Razzies«. Priserne uddeles igen i år dagen inden Oscar-showet i februar, og fra i dag kender vi de nominerede, som kan få den tvivlsomme ære at vinde Det Gyldne Hindbær. Det er 40. gang, priserne bliver uddelt, når prisuddelingen løber af stablen 8. februar.

Ekstraordinært udenrigsministermøde om Iran/Irak
EUs udenrigsministre mødes i dag om situationen i Irak. Ministrene skal blandt andet diskutere, hvordan det er muligt at dæmpe situationen. Mødet finder sted i Bruxelles kl. 15.

DAGENS CITAT:

Christel Schaldemose (S) til Politiken om ideen om nyt klimaregister

»Afdækningen af omfattende snyd viser, at der er brug for regulering, og at vi går ind i det her politisk. Det er en international problemstilling.«