Nogen måtte jo gøre det

Findes der noget bedre end at kunne slappe fuldstændig af i sin sommerferie, fordi man kun kan holde sig inden døre og hygge sig? Ja, det gør der.

Foto: Adnan Abidi/Reuters Fold sammen
Læs mere

Én skal jo påtage sig at fortælle den forsmædelige historie om, hvordan det var i år at holde sine tre ugers sommerferie i sommerhus ved Vesterhavet i regn, rusk og med kun ganske få solstrejf. Det var afstressende, det var ren afslapning. Man behøvede ikke blive stresset over, om man nu gad gå til vandet, om havet var for koldt at bade i, om man gad ligge og tage sol, og om man gad gå flere gange om dagen. Man kom rigtig ned i gear. Og er det ikke det, der er meningen med at holde ferie?

De første feriedage i slutningen af juni var det så koldt og regnede og blæste det så meget, at vi måtte tænde op i brændeovnen. Og findes der noget hyggeligere end at åbne en flaske rødvin, mens man går i gang med at tilberede aftensmaden i skæret fra ovnens luer?

Når man alligevel hverken kunne gå til stranden eller om aftenen tænde op i sin trækulsgrill, kunne man jo lige så godt gøre en dyd af nødvendigheden og lade dagens hovedattraktion være udtænkning af, indkøb til og tilberedning af aftensmaden. Det var såmænd ikke, fordi måltiderne var særlig ekstravagante. Men de blev tilberedt med omhu og kærlighed om det så var nystegte fiskefileter med nye kartofler og fiskemandens remoulade, eller det var slagterens gennem generationer berømte medisterpølse med rødkål til, blev der stegt og kogt på bedste slowfood maner, og maden blev nydt, fordi det nu en gang var dagens højdepunkt. Og er der noget bedre end at samles om bordet og have god tid til at spise og snakke? Det er jo netop det, vi ofte mangler tid til på de travle hverdage.

Og så fik man tid til hver dag at læse avisen grundigt og at løse både kryds og tværs og begge SuDokuer. Findes der noget bedre end endelig at kunne ligge i sofaen og slappe af med lidt let og uforpligtende hjernegymnastik?

Ja. Der findes noget bedre end at røvkede sig med at udfylde felter med tal og bogstaver. Man kunne for eksempel sidde på terrassen under parasollen og bladre adspredt i avisen og gennem solbrillerne læse lidt hist og pist, mens man nød sit rundstykke og sin kaffe og lod solen bage på tæerne, der stak ud af skyggen.

Bagefter kunne man i klip klapper, shorts og T-shirt stadig tage til Brugsen, slagteren eller fiskemanden og købe ind til aftensmaden. Og hvis man gad, kunne man slentre til stranden, hoppe i vandet og blive kølet ned, og man kunne gå op og lægge sig, så længe man orkede. Men man kunne gøre det! Man havde muligheden! Man havde valget!

Og så kunne man gå hjem og tænde op i trækulsgrillen, mens man åbnede en flaske rosévin og begyndte at tilberede de nye asparges og fisken, der skulle steges.

Maden kunne man aften efter aften spise uden døre, og man kunne blive siddende i sine shorts i de lange lyse nætter indtil midnat. Og dag efter dag kunne man lade døre og vinduer stååbne, så man levede i den fri og friske brise, uanset om man var inde eller ude.

Det er det, der er meningen med sommer, og det er det, der er meningen med at holde tre ugers sommerferie i sommerhus ved Vesterhavet i juni og juli.

Løse kryds og tværs og SuDoku, æde sig tyk og fed, drikke sig en leverskade til og hygge sig i brændeovnens skær det kan man gøre om vinteren. Ikke ved midsommertid. Så ja, der findes noget, der er bedre end indendørs hygge.

Og der findes også noget bedre end at komme tilbage på arbejde på den første dag i flere uger, hvor man kan gå i shorts, og temperaturen nærmer sig de 30 grader efter at have holdt tre ugers sommerferie i efterårsvejr.PS skrives på skift af Jesper Eising, Bodil Jessen, Ivar Carstensen og Keld Nissen