Nørrebro-borgere demonstrerede mod bandekrigen, mens LTF’ere skulede fra sidelinjen

Et stort antal beboere på Nørrebro og Nordvest i København var mandag aften samlet for at demonstrere mod den bandekrig, der har ført til utallige skyderier i deres bydel. »Det er som om, folk tror, man må det hele her på Nørrebro,« siger 70-årige Kirsten Juul-Hansen, der har fået nok af bandernes hærgen.

Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kontrasten er til at få øje på.

Småsludrende og med fakler i hænderne er flere hundrede mennesker mødtes på Blågårds Plads på Indre Nørrebro i København mandag aften. De er unge som gamle og medbringer alt fra barnevogne til gangstativer sammen med budskabet om, at de har fået nok af bandernes hærgen i bydelen.

Kort derfra et lille stykke op i den tilsluttende Blågårdsgade står nogen af dem, det hele handler om, og følger skulende demonstrationen. I deres joggingtøj med hætterne trukket godt ned over kasketterne, så ikke meget af deres ansigter er tydelige står 10-12 bandemedlemmer og skuler ned mod folkemængden.

Flere steder på deres tøj fremgår det, at de er medlemmer af banden Loyal to Familia (LTF), som er den ene part i den verserende bandekonflikt i København, og som har base på netop Blågårds Plads.

I dagens anledning har LTF’erne fjernet de biler, de ellers har for vane at parkere ulovligt på Blågårdsgade og de er også selv rykket lidt væk fra selve pladsen for at holde øje med demonstrationen på afstand. Og holde øje, det gør de.

På hver sin side af Blågårdsgade følger de nøje optoget sno sig væk fra pladsen, forbi sig, og ud på Nørrebrogade for at gå i nordlig retning mod Den Røde Plads på Ydre Nørrebro, der ligger tæt på konfliktens anden part, Brothas, base i Mjølnerparken.

»Folk tror, man må alt på Nørrebro«

Trods de skulende blikke og LTFs stigende tilstedeværelse på Nørrebro, er 70-årige Kirsten Juul-Hansen ikke bekymret for at bo i den bydel, hun har kaldt sit hjem de seneste 15 år. Men hun har af og til besøg af sine børnebørn, og med dem vil hun også gerne i fremtiden kunne færdes, »som jeg vil her«, fortæller hun om, hvorfor hun har valgt at bruge sin mandag aften i fakkeloptoget.

»Jamen jeg kan jo næsten ikke andet end at være med her i dag. Vi er nødt til at vise, at vi ikke gider det her mere,« siger Kirsten Juul-Hansen.

»Det er som om, folk tror, man må det hele her på Nørrebro, og sådan har det altid været. Som om, det er en bydel, hvor man kan tillade sig hvad som helst,« bemærker hun og nævner ud over volden også hyppig skrald i gaderne.

En anden af aftenens deltagere er 22-årige Sara Fanefjord, der er født og opvokset i Nordvest.

Sammen med en veninde har hun forud for optoget lavet et banner med teksten »Vi skal kunne leve i fred sammen«, som pigerne har med.

Aldrig tidligere har hun været bange for at bo og færdes på Nørrebro og i Nordvest, men det er hun blevet efter, de mange skyderier, fortæller hun.

»Egentlig er jeg ikke bange for, at de kunne finde på at skyde efter mig, men mere for, at de ikke kan finde ud af at ramme hinanden, og så rammer mig i stedet.«

22-årige Sara Fanefjord (til højre) er født og opvokset i Nordvest. Hun har sammen med sin veninde brugt dagen på at lave banneret med teksten »Vi skal kunne leve i fred sammen«, som pigerne bar gennem Nørrebro mandag aften. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen.

Foto: Mads Claus Rasmussen.

Foto: Mads Claus Rasmussen.

Foto: Mads Claus Rasmussen.

Siden 12. juni er der registreret over 20 banderelaterede skyderier på Nørrebro og i Nordvest. I fire tilfælde er tilfældige unge mænd blevet ramt – senest i weekenden, hvor en 39-årig mand blev ramt så vitale steder, at hans tilstand fortsat er kritisk mandag aften.

»For min skyld kunne de godt få noget skydetræning, så de ikke længere risikerer at ramme uskyldige,« bemærker Sara Fanefjord.

Hun er vokset op sammen med flere unge mænd, som er endt i bydelens bander, fortæller hun. Det er ikke nogen, hun har kontakt til længere, men hun fortæller, at hun er overbevist om, at de er blevet tvunget til at blive bandemedlemmer og nu har svært ved at forlade det igen.

»Jeg har frygtet den her udvikling længe, fordi jeg opholder mig midt i det, og er vokset op her, og jeg kan se, at folk ikke længere respekterer hinanden,« siger hun.

Efterhånden som demonstrationen rykker længere og længere ud af Nørrebrogade kommer flere nysgerrige nørrebroere til.

Nogen stopper op på fortovet og beundrer optoget, mens andre spontant slutter sig til det, da de finder ud af, hvad det handler om og giver initiativet rosende ord med på vejen.

Det er dog ikke alle på Nørrebro, der har lige stor fidus til fakkeloptoget og dets budskab.

Et godt stykke oppe ad bydelens hovedgade passerer optoget en ung fyr i døråbningen ind til en barbersalon.

»Hvad er det, der foregår?« råber han nysgerrigt ud i folkemængden. En kvinde med en fakkel råber forklarende tilbage, at det er en demonstration mod banderne.

»Det hjælper ikke noget,« råber han fjoget tilbage og griner, inden han trækker ind i barbershoppen igen.

Foto: Mads Claus Rasmussen.

Foto: Mads Claus Rasmussen.

»Man bliver lidt utryg«

Uroen på Nørrebro har den seneste uge udviklet sig så voldsomt, at Københavns Politi ad to omgange har rettet en særlig besked til unge mænd mellem 17 og 25 år og opfordret dem til at være særligt opmærksomme, når de færdes på Nørrebro. De bør undgå at bære hættetrøjer for at minimere risikoen for at blive forvekslet med et bandemedlem – og beskudt, lød det blandt andet.

25-årige Mikkel Kestenholz er en af de unge københavnere, der passer ind i den målgruppe. Han bor egentlig ikke på Nørrebro, men arbejder til dagligt i bydelen, hvor han renser varmvandsbeholdere, og har derfor valgt at møde op denne aften for at vise sin modstand mod bandekonflikten.

»Man bliver lidt utryg, når man hører om det, og har det lidt i baghovedet. Men heldigvis går rundt i mit arbejdstøj, når jeg er her« bemærker han.

Efter en god halv time rammer optoget endestationen på Den Røde Plads. Her mødes de af lokale beboere og af den mobile politistation, som Københavns Politi har opsat for at skabe tryghed i området.

Der er stille og roligt, og stemningen blandt deltagerne virker optimistisk, da initiativtager Anahita Malakians afslutningsvist takker af.

»Jeg håber, vi kan stå sammen for at forhindre, at det her (de mange skyderier på åben gade, red.) sker igen. Banderne hører ikke til i et moderne samfund,« slutter hun.

Igen næste mandag er der fakkeloptog på Nørrebro. Ruten er den samme og formålet er endnu engang at markere, at de lokale beboere siger fra over for bandernes hærgen i bydelen.