Nøglevidne i ROJ-sag bag tremmer

Den højtstående PKKer Abdullah Sen, også kaldet Hamza, der har spillet en nøglerolle i sagen mod ROJ TV er blevet anholdt i Tyskland. I dag starter ankesagen i landsretten, hvor ROJ TV vil forsøge at blive renset for byrettens terrordom.

Kurdere demonstrerer foran byretten i København, hvor ROJ TV i januar blev dømt for at være kontrolleret af PKK og for at udøve propaganda for den kurdiske oprørsbevægelse. I dag starter ankesagen i Østre Landsret. Fold sammen
Læs mere

Han fyrede og truede den tidligere ROJ TV-direktør Manouchehr Zonoozi, der senere gik til politiet med sin viden om sagen. Og det var i hans pengeskab i en lejlighed i Antwerpen, at belgisk politi fandt flere af de vigtigste beviser i den danske terrorsag mod ROJ TV.

Den højtstående PKK’er Abdullah Sen, også kaldet Hamza, har spillet en absolut nøglerolle i den årelange terrorsag mod ROJ TV.

I dag starter et nyt kapitel i sagen, når landsretten tager fat på ROJ TV’s ankesag, hvor den kurdiske tv-station vil forsøge at blive renset for byrettens terrordom, der slog fast, at ROJ TV er kontrolleret af PKK og udøver propaganda for den kurdiske oprørsbevægelse.

Hamza, der i flere år har været efterlyst internationalt af tysk politi, blev i marts måned anholdt i Tyskland. I dag sidder han fængslet i den tyske by Karlsruhe, hvor myndighederne anklager ham for at have været europæisk koordinator for pengeindsamling til fordel for PKK. De tyske myndigeder er ved at rejse en sag mod Hamza for terrorfinansiering, og derfor har han afvist at lade sig afhøre af dansk politi forud for ankesagen i landsretten.

»Ganske store beløb«

Dansk politi har dog haft held til at afhøre en anden nøgleperson i sagen. Det drejer sig om bestyrelsesmedlem og medejer af ROJ TV Herman Ibrahim Ayaz, der er tidligere livvagt og personlig assistent for PKK-stifteren, Abdullah Öcalan.

Under en afhøring i Stockholm, hvor Herman Ibrahim Ayaz bor, har han forklaret, at han har støttet ROJ TV økonomisk med meget store kontantbeløb. Alene i 2007 støttede han ROJ TV med 14 mio. kr., hvilket får dansk politi til at mistænke ham for at viderformidle PKK-penge til ROJ TV. Men det afviser ROJ TVs forsvarer Bjørn Elmquist:

»Han er en hovedrig mand. Over årene er det blevet til ganske store beløb, men han tjener også mange penge. Han forklarede under afhøringen, at hans mor, som er oppe i årene og kun taler kurdisk, holder meget af at se ROJ TV. Derfor synes han, at det var rigtigt at give de mange penge,« siger Bjørn Elmquist.

I årevis har Tyrkiet og USA presset Danmark for at få lukket ROJ TV, og den årelange terrorsag har forpestet forholdet mellem Danmark og Tyrkiet. En krise, som klarest viste sig, da den tyrkiske premierminister Erdogan i vrede udvandrede fra et pressemøde med daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) på grund af ROJ TVs tilstedeværelse.

Forkert byretsdom

Nu sætter ankesagen atter fokus på den diplomatisk betændte sag, og det er Bjørn Elmquists klare forventning, at ROJ TV vil blive frikendt i landsretten:

»Det var en forkert dom i byretten, og vi fik ikke de muligheder for bevisførelse, som princippet om ligestilling tilsiger. Det har landsretten rettet lidt op på, da vi får lejlighed til at føre nogle af vores vidner og til at vise vores TV-klip,« siger Elmquist og tilføjer:

»Vores nye vidner og vores TV-klip vil vise, at byretten var galt afmarcheret, da den vurderede, at der på ROJ TV var tale om propaganda i sådant et omfang, at det skulle være strafbart. Jeg håber, at landsretten tager større hensyn til ytringsfrihed og pressefrihed.«

ROJ TV sender ikke selv længere fra København, men en ny TV-station under navnet Nuce TV sender i dag videre fra den samme adresse i København. Den nye TV-station er kontrolleret af det samme selskab som ROJ TV og bruger både de samme journalister og TV-studier i Belgien til stor tyrkisk frustration. En norsk-baseret TV-station ved navn Sterk TV har dog til dels også overtaget ROJ TVs rolle.

Anklagemyndigheden kræver fortsat ROJ TV dømt for terror. Der er sat 40 retsdage af frem til sommeren 2013 til at behandle sagen.