Nødhjælpsorganisationer oplever dansk støtte-boom

Flere nødhjælpsorganisationer fortæller, at danskere nærmest står i kø for at yde hjælpe i forbindelse med flygtningekrisen. De flygtninge står på vores dørtrin, og det gør krisen konkret, lyder det.

Arkivfoto. Generalsekretær Anders Ladekarl, Røde Kors. Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Sørensen / Frit
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Billeder af flygtninge, der kravler gennem pigtråd eller drukner i Middelhavet, kan mane en følelse af magtesløshed frem i de fleste.

Sådan er det også hos danskerne, og det mærker man i høj grad hos flere af landets nødhjælpsorganisationer, der lige nu oplever en stor stigning i antallet af danskere, der er klar til at hjælpe.

»Lige nu oplever vi en voldsom stigning i antallet af folk, der støtter vores arbejde. De sidste par uger er der virkelig kommet mange bidrag ind. Det er både i form af økonomiske bidrag, men også folk der melder sig som frivillige eller vil afholde koncerter og loppemarkeder,« siger generalsekretær i Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl.

Dansk Røde Kors afholder landsindsamling 4. oktober, og ifølge Anders Ladekarl har de aldrig haft så mange forhåndstilmeldte til en landsindsamling, som de har lige nu.

»Det skyldes nok, at folk føler sig magtesløse og gerne vil gøre noget. Den magtesløshed bunder i det, vi alle føler, når viser et barn skylle op på en strand eller ser de frygtelige scener med folk, der prøver at kravle gennem pigtråd.«

Også Folkekirkens Nødhjælp oplever danskernes hjælpelyst, forklarer generalsekretær i organisationen Birgitte Qvist-Sørensen.

»Vi har aldrig nogensinde indsamlet så mange penge på så kort tid. På ni-ti dage har vi indsamlet mere end to millioner kroner, så jeg tror, det her optager danskerne rigtig, rigtig meget,« siger hun og fortæller, at danskernes godgørenhed også betyder, at mange vil ud at hjælpe flygtninge frivilligt.

»Vi får ikke bare henvendelser med donationer, men også fra folk, der gerne vil arbejde for os eller rejse ud og arbejde frivilligt. Det er helt overvældende, og det har selvfølgelig noget at gøre med, at der er fokus på, hvad der sker med flygtningene, og at man ser billeder af flygtninge, der dør af at være på flugt,« siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Folkekirkens Nødhjælp har netop sendt en million kroner videre til arbejdet i de kriseramte områder. I sidste uge var beløbet på 250.000 kroner.

Hun tror, at den stigende lyst til at hjælpe blandt andet skyldes, at en stor del af flygtningekrisen foregår på grænsen til Europa, og derfor bliver det mere konkret.

»Når der er flygtningestrømme meget langt væk, er det også langt væk i folks bevidsthed. Men det her foregår lige uden for vores hoveddør, så jeg tror blandt andet, det er det, der får folk til at reagere,« siger hun.

Netop det, at danskerne er mere villige til at hjælpe, når en krise føles mere konkret, er også responsen fra Red Barnet.

»Vi kan se, at hver gang, der er en meget konkret katastrofe, så vil folk gerne hjælpe,« siger kommunikationschef Claes Amundsen.

Han nævner blandt andet tørke og hungersnød i Østafrika for nogle år siden og jordskælvet i Nepal, som katastrofer, hvor folk har været villige til at støtte organisationens arbejde.

Red Barnet holder landsindsamling søndag, og selvom de stadig mangler indsamlere, fortæller Claes Amundsen, at organisationen de seneste dage har set en stærk stigning i antallet af indsamlere.

Stigningen kommer i kølvandet på, at medier verden over har bragt og debatteret et billede af en treårig syrisk dreng, som livløs er skyllet i land på en strand i Tyrkiet.