Nøden vil ingen ende tage

Anders Ladekarl er Dansk Røde Kors’ generalsekretær. Han har rejst kritik af vores manglende nødhjælp – og vil helst selv give en hånd med i felten.

Katastrofen i Middelhavet op til sidste weekend, hvor hundredvis af bådflygtninge omkom, da deres både kæntrede, fik tidligere på ugen Dansk Røde Kors’ generalsekretær, Anders Ladekarl, til at appellere om mere nødhjælp. Og lørdagens jordskælv i Nepal er endnu en katastrofe, som vil kræve hjælp fra verdenssamfundet. Fold sammen
Læs mere

Mindst to milliarder kroner mere i nødhjælp nu og her!

Anders Ladekarl fremsatte forslaget her i bladet i tirsdags.

Skibe med afrikanske flygtninge var kæntret i Middelhavet og havde sendt hundreder af mennesker i døden. En i forvejen frygtelig statistik var på vej mod nye dybder.

Generalsekretæren for Dansk Røde Kors tog bladet fra munden og langede hårdt ud efter Danmarks indsats på det humanitære område:

»Bistanden er stort set ikke steget i de seneste tre år,« skrev han. »Altså i den samme periode, hvor vi har set en voldsom stigning i antallet af flygtninge og i FNs appeller.«

Og han krævede så en vækst i nødhjælpen på minimum to mia. kr. allerede her i 2015. Pengene kunne eventuelt tages fra den øvrige udviklingshjælp.

Ro på organisationen

Anders Ladekarl blev færdig som cand.polit. fra Københavns Universitet i 1989.

Han fik fem år som generalsekretær i Dansk Ungdoms Fællesråd, begyndte i 1994 som leder af Dansk Flygtningehjælps internationale afdeling i Serbien og satte sig i 2002 på posten som international chef for Røde Kors.

Hans erfaring med ledelse og hjerte for verdens udsatte gjorde ham snart til oplagt afløser for Jørgen Poulsen som Dansk Røde Kors’ generalsekretær.

Skiftet på posten gik ikke stille for sig: Jørgen Poulsen havde på mange måder været en god mand for organisationen. Den blev mere synlig end nogensinde og samlede rekordmange midler ind.

Men da han i 2007 bekendte politisk kulør og stillede op til Folketinget for Ny Alliance, blev en fremtid i Dansk Røde Kors umulig.

Jørgen Poulsen følte sig fyret og krævede en godtgørelse på to mio. kr. udbetalt. Organisationen mente, han selv havde sagt op.

Sagen endte med et forlig. Men skaden var allerede sket. Lederen af en nødhjælpsorganisation blev set som grisk og drevet af personlig vinding.

Anders Ladekarl overtod posten i marts 2008 og har rettet op på det uheldige renommé.

Generalsekretæren er typen, der arbejder dag og nat. Klodens katastrofer kender ikke til kalender og følger ingen døgnrytme. Han kender mange af de ramte områder fra besøg og har rejst i flere end 100 lande.

Når en katastrofe rammer og sender Anders Ladekarl i felten, er han med hele vejen. Altså ikke kun i flyet og ind til den lokale administration. Men helt ud til de frysende kroppe og sultne munde.

At stå midt i det hele er hans måde at udholde tingenes tilstand på.

En af hans værste oplevelser var i Bosnien i 1999. Serberne havde smidt 50.000 kosovo-albanere på porten og lod dem sidde i en dal på grænsen til Makedonien.

»Vi kunne ikke gøre så meget andet end at smide brød og vand ned til dem,« sagde han for nogle år siden. »Det var forfærdeligt.«

Butikker og asylcentre

Men også arbejdet herhjemme skal følges tæt. Dansk Røde Kors har flere end 1.000 ansatte og 20.000 frivillige. Og man driver et par hundrede genbrugsbutikker plus de fleste af landets asylcentre med mere.

Anders Ladekarl er gift med Alice fra Region Hovedstadens internationale afdeling og har to voksne børn fra sit første ægteskab plus Otto på syv fra sit andet.

Han har også været medlem af Styrelsen for Internationalt Udviklingssamarbejde siden 2005 og rådgiver dermed regeringen om udviklingsbistanden.

Kæntringerne i Middelhavet har givet ham ekstra travlt.

»Mange har kalkuleret med, at hvis man stoppede redningsaktionerne til søs, ville det afskrække flygtningene fra at tage afsted,« sagde han i sidste uge.

»Og hvad er det, man kan se nu? Det har absolut ingen effekt. Folk er så pressede, at de tager afsted alligevel.«

Og weekenden er så begyndet med de hundreder af døde i Nepal.

»Et jordskælv på 7,9 ramte tæt på hovedstanden Kathmandu,« skrev han på sin Facebook lørdag morgen. »Masser af jordskred, sammenstyrtede bygninger og ødelagte veje.«

Nøden vil ingen ende tage. Hvis det stod til Anders Ladekarl, vil hjælpen heller ikke.