Nobelpris til al-Khawaja-familie kan puste nyt liv i sagen

Får Abdulhadi al-Khawaja og hans døtre Nobels Fredspris, som de er nomineret til, kan det sætte nyt fokus på Abdulhadi og datteren, der sidder fængslet for at have kæmpet for menneskerettighederne, vurderer Amnesty.

ARKIVFOTO. Blandt de nominerede til Nobels Fredspris, som uddeles fredag, er den dansk-bahrainske aktivist Abdulhadi al-Khawaja (foto) og hans to døtre, Zainab og Maryam al-Khawaja. Fold sammen
Læs mere
Foto: MAZEN MAHDI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Blandt de nominerede til Nobels Fredspris, som uddeles fredag, er den dansk-bahrainske aktivist Abdulhadi al-Khawaja og hans to døtre, Zainab og Maryam al-Khawaja. Og skulle de løbe af med prisen, kan det få stor betydning for familien og deres sag, mener Amnesty Internationals danske policy-medarbejder, Stinne Lyager Bech.

51-årige Abdulhadi sidder fængslet på livstid i Bahrain for anklager om at ville vælte landets kongedømme, og alle muligheder for at appellere dommen i det bahrainske retssystem er udtømt. Men ifølge Amnesty er det eneste, al-Khawaja har foretaget sig, at demonstrere fredeligt og kæmpe for, at menneskerettighederne bliver overholdt.

Datteren Zainab er også fængslet, men har udsigt til muligvis at slippe ud i februar 2014. Hendes søster, Maryam, har forladt landet.

»Det er rigtig positivt, at de er nominerede, fordi det kan give fornyet fokus på de uretmæssige fængslinger. Det lægger pres på Bahrains myndigheder for at løslade dem, og for de fængslede selv er det et stort cadeau fra verden og en hilsen om, at de ikke er glemt. Deres kamp for frihed bliver værdsat af det internationale samfund,« siger Stinne Lyager Bech.

Bliver familiemedlemmerne ligefrem vindere af fredsprisen, vil det få »kæmpe betydning« - både symbolsk, men forhåbentlig også politisk, siger hun.

»Det vil være et tydeligt signal til den bahrainske regering og kongefamilien om, at de har sat nogle mennesker i fængsel, som ikke har gjort andet end at protestere fredeligt. I bedste fald kan Abdulhadi og Zainab blive løsladt, og Maryam kan vende hjem,« siger Stinne Lyager Bech.

Familien er blevet indstillet til fredsprisen af det portugisiske medlem af EU-Parlamentet, Ana Gomes, som har offentliggjort sit brev til nobelkomitéen.

Ana Gomes begrunder nomineringen med, at de tre al-Khawaja-medlemmer har »dedikeret dem selv« til at arbejde for menneskerettigheder og politisk forandring i Bahrain til trods for en stor personlige risiko.

»De tre har spillet en fredelig rolle i Bahrains igangværende protester og har fungeret som stemmer for den ikke-voldelige modstand, som opfordrer det bahrainske kongedømme til at respektere menneskerettighederne og forfølge fredelige politiske reformer,« skriver Ana Gomes i sin indstilling.

Nobelkomitéen hemmeligholder navnene på de nominerede, men Gomes har som EU-parlamentariker ifølge reglerne lov til at indstille, ligesom hun også har gjort det inden for tidsfristen.

I alt er 259 nomineret til fredsprisen, offentliggjorde nobelkomitéen i marts, da fristen var udløbet.