Nikotinposer hitter blandt unge danskere – og nu har et forslag fået sindene i kog: »De her produkter har en positiv effekt for samfundet«

Flere og flere danske unge sætter små nikotinposer op under læben. Og poserne er for billige, mener regeringen, der vil sætte priserne op. Men er det en god idé?

Det er en overvægt af unge drenge, der bruger nikotinposer eller andre snusliggende produkter, og over halvdelen af danskerne mellem 15 til 29 år har prøvet det mindst én gang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fredrik Sandberg/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De små hvide nikotinposer, som man kan lægge under læben for at få et skud nikotin, koster mellem 30-45 kroner i danske butikker.

Men står det til regeringen, skal de fremover koste mere. Regeringen lægger op til at indføre en ny afgift, så en dåse med 20 styk bliver omkring 11 kroner dyrere og dermed kommer i samme prisleje som en pakke cigaretter.

Nikotinposerne er særligt populære blandt unge, og afgiftsstigningen er derfor »en rigtig god idé«, mener en tobaksekspert, som peger på, at nikotin ser ud til at skade unges hjerner.

Men i tobaksbranchen lurer en utilfredshed med den potentielle afgiftsstigning. Swedish Match, som er en af Skandinaviens største producenter af blandt andet nikotinposer, mener, at »det er lidt voldsomt« at indføre dét, der ifølge virksomheden er Nordens »suverænt største« afgift på nikotinposer.

»Vi er skeptiske over for en så høj afgift, fordi det kan betyde, at handlen fremover bliver lagt i et andet land – eller at man begynder at ryge cigaretter i stedet,« siger Rune Siglev, som er Swedish Match’ danske kommunikationsdirektør.

Charlotta Pisinger, professor i tobaksforebyggelse ved Københavns Universitet, ser positivt på afgiftsstigningen og pointerer, at en dåse nikotinposer lige nu koster det samme som en pose slik, hvilket er »vældig fristende« for unge mennesker.

»Vi ved fra almindelige cigaretter, at prisen har den allerstørste effekt på, om man ryger som ung. Med meget stor sandsynlighed vil salget af snuslignende produkter falde, hvis prisen stiger, for unge er meget prisfølsomme,« siger forskeren.

Afgiften, hvis den bliver godkendt af Folketinget, lyder på 5,5 øre per milligram nikotin.

Konsekvenser for hjernen

De små nikotinposer er populære blandt unge, og 15 procent af danskerne i alderen 15 til 24 år bruger nikotinposer eller andre snuslignende produkter dagligt eller lejlighedsvist, viser en undersøgelse fra i år foretaget blandt 13.500 danskere.

Det er markant flere end for bare fem år siden, hvor næsten ingen brugte de små, hvide poser, fortæller Charlotta Pisinger.

Brugen af nikotinposer kommer dog ikke uden konsekvenser.

»Der er desværre stigende evidens for, at nikotin skader den umodne hjerne i form af kognitive problemer, øget risiko for angst, depression og opmærksomhedsforstyrrelser,« siger forskeren og fortsætter:

»Vi har også stigende evidens for, at når først hjernen har vænnet sig til nikotin, så genkender den andre psykoaktive stoffer såsom kokain eller hash, og oplevelsen af disse er mere positiv, så man har mere lyst til at tage dem igen.«

Charlotta Pisinger fremhæver desuden, at børn helt ned til 12-13 års alderen bruger nikotinposer.

»Det hører vi fra folk, der arbejder med børn,« fortæller hun.

Positive effekter

Swedish Match understreger, at deres produkter er for voksne over 18 år, og de har haft aldersmærkater på deres produkter, inden det blev lovpligtigt, fremhæver Rune Siglev.

For Swedish Match »skal gøre alt, hvad de kan, for at forhindre, at folk under 18 år forbruger deres produkter«.

Hvordan kan en afgiftsstigning så være en dårlig idé?

»Det kommer an på, om stigningen har den betydning, at man lader være med at bruge nikotinposer. Jeg kan have den frygt, at folk kommer tilbage til cigaretter eller bare flytter forbruget over på grænsehandlen eller nettet,« siger Rune Siglev.

Virksomhedens mission er »en verden uden cigaretter«, og Rune Siglev mener, at nikotinposer har positive effekter.

»De her produkter har en positiv effekt for samfundet, fordi de fortrænger brugen af cigaretter. De har den betydning, at vi får skubbet rygning ud,« mener Rune Siglev.

Det argument er der »absolut ikke« bevis for, siger Charlotta Pisinger. Hun peger på, at ingen studier endnu har vist, at nikotinposer får færre til at ryge cigaretter.

»Men der er nordiske undersøgelser, som har kigget på snus, og de finder, at snusbrug øger risikoen for at begynde at ryge,« siger forskeren.

Det er en overvægt af unge drenge, der bruger nikotinposer eller andre snusliggende produkter, og over halvdelen af danskerne mellem 15 til 29 år har prøvet det mindst én gang, viser den førnævnte undersøgelse.