Netværket og den åndelige leder

Den ældste af de otte anholdte i al-Qaeda-sagen fungerede som åndelig vejleder. Han underviste i koranen og bragte en af sagens to hovedmistænkte i forbindelse med det militante islamistiske miljø i København. Han har tilsyneladende også haft kontakt til flere personer i terrorsagen fra Glostrup.

Det var i en lejlighed på Glasvej i Nordvestkvarteret, politiet anholdt en taxachauffør under mistanke for terrorplanlægning og under ransagning fandt ustabilt sprængstof. <br>Foto: Linda Henriksen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den 29-årige S.A. sad med fire-fem unge mænd på bænken i Avedøre. Han fortalte dem om islam i sin mest oprindelige form, og han opfordrede dem til at deltage i hans koranskole i et lokale i Brøndby Strand. Mødet på bænken var helt fast en gang om ugen i 2005.

En ung fyr på dengang 19 år, A.T., lyttede og lærte, når S.A. talte. I dag er A.T. en af PETs to 21-årige hovedmistænkte i terrorsagen, og han har ifølge politiet haft direkte forbindelse til ledende medlemmer af terrornetværket al-Qaeda. A.T. blev tirsdag varetægtsfængslet i 27 dage, mistænkt for at planlægge et terrorangreb med bomber i Danmark eller udlandet.

S.A. - en mand på ca. 175 centimeter med stort skæg - blev også anholdt og sigtet i sagen, men i går løsladt igen efter endt afhøring. Han arbejder i computerbranchen, men fungerede ifølge Berlingske Tidendes oplysninger som en slags åndelig vejleder, der bragte den 21-årige danske A.T. med rødder i Afghanistan tæt på yderliggående salafistiske kredse i København. I 2.G droppede A.T. ud af Avedøre Gymnasium, hvor han begyndte at få svært ved at følge med i undervisningen. Efter mødet med den lidt ældre S.A. ville A.T. ikke så gerne fortælle sin omgangskreds om, hvilken muslimsk studiekreds han indgik i. Når nogen spurgte, kom A.T. med en vag forklaring om, at ham og hans trosfæller mødtes i en kælder på Nørrebro.

Men enhver kunne se, at A.T. var forandret. Han begyndte at iføre sig den traditionelle klædedragt kofta ligesom S.A., og troen fyldte mere og mere i hans liv. I 2006 ville han til Yemen i 40 dage for at komme på Koranskole, men han kunne ikke få visum og opgav derfor planen.

For et par måneder siden skiftede A.T. imidlertid stil igen, og det vakte lige så meget opsigt.

»Han begyndte at gå i normalt tøj, og han ragede sit skæg af. Han var stadig lige troende, og det var som om han gjorde det for ikke at vække mistanke,« siger en kilde med et nært kendskab til de unge muslimer i Avedøre.

Berlingske Tidendes kilde kæder A.T.s »åndelige vejleder«, 29-årige S.A., sammen med en person med navnet Abu Ahmed, der er en kendt person i det salafistiske miljø. En lignende person med et lignende navn spillede en markant rolle i terrorsagen fra Glostrup, hvor en 17-årig mand i februar blev idømt syv års fængsel for at planlægge terror. Den 17-årige mand og tre medtiltalte i Glostrup-sagen modtog frem til sommeren 2005 alle undervisning i Taiba-moskeen i Heimdalsgade på Nørrebro hos en selvbestaltet imam ved navn Abu Ahmed.

Flere af de tiltalte forklarede, at de søgte åndelig vejledning hos Abu Ahmed, fordi han var en lærd mand inden for islam, men at de ikke opfattede hans synspunkter som rabiate. Andre vidner i sagen mente dog, at Abu Ahmed havde hjernevasket de unge med ekstreme holdninger. Denne Abu Ahmed, der ifølge Berlingskes oplysninger er uddannet ingeniør og midt i 30erne, har i mange år været i PETs søgelys på grund af sin undervisning. Han underviste frem til foråret 2005 en studiegruppe på 50-60 unge i Taiba-moskeen, hvor han angiveligt forsvarede bl.a. Al-Qaedas terrorisme. Da de fire tiltalte i Glostrup-sagen blev fængslet i efteråret 2005 og mistænkt for terrorisme, udtalte Abu Ahmed:

»Det er en af risiciene ved at være imam. Man kan aldrig gardere sig mod, at en, der har deltaget i ens foredrag, får nogle skøre tanker senere hen. Men jeg tror ikke, at de her drenge vil gøre sådan noget. De er for unge til at kunne tænke i de baner.«

I samme periode blev han smidt ud af Taiba-moskeen, der var træt af balladen omkring ham. Ingen andre moskeer i København ville tilsyneladende lægge lokaler til hans undervisning. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Abu Ahmed, hvis opholdsted i dag er ukendt.

Der er hidtil ikke sluppet noget ud fra PETs efterforskning om, hvordan de nu varetægtsfængslede 21-årige A.T. fra Avedøre og H.K. fra Glasvej kender hinanden.

Moskéen i Heimdalsgade på Nørrebro kan være et muligt fællestræk.

Den 21-årige HK fra Glasvej i nordvestkvarteret kom ifølge sin bror undertiden i Heimdalsgade-moskéen, 500 meter fra sin og brorens nuværende lejlighed.

Broren, JK på 24 år, der selv blev anholdt ved tirsdagens ransagninger, men nu er løsladt igen, siger dog til Politiken, at hverken han eller den tre år yngre bror er tilknyttet nogen særlige religiøse grupperinger. Han og HK er født i Danmark og har boet flere steder i hovedstaden de seneste år, men begge forældre er pakistanere, som i dag er flyttet tilbage til Pakistan. De to brødre besøgte dog forældrene så sent som i maj. Brødrene arbejder, ifølge Berlingskes oplysninger, begge som taxachauffører, og flyttede i december 2006 ind i lejligheden, hvor HKs navn står på postkassen og JKs på døren.

Det var her, at politiet til naboernes skræk under tirsdag morgens ransagninger fandt en mængde »ustabilt sprængstof«, muligvis af typen TATP, i brødrenes lejlighed. TATP kan fremstilles af ganske almindelige husholdningskemikalier som afløbsrens og brintoverilte og blev brugt ved såvel Bali-bomberne i 2002 ved undergrundsbomberne i London i 2005.

Et andet muligt fællestræk mellem de to varetægtsfængslede 21-årige samt 29-årige S.A. er, at de alle ifølge TV2 News har haft kontakt med flere af de implicerede i den såkaldte Glostrup-sag. Ifølge TV-stationen har A.T. flere gange været i telefonisk kontakt med Abdulkadir Cesur, en ung muslimsk mand, der ligesom A.T. boede i Avedøre. Abdulkadir Cesur blev i oktober 2005 anholdt i Sarajevo i Bosnien med bl.a. 19 kg. sprængstof på sig, og senere tiltalt for at planlægge et terrorangreb. Han fik i januar 13 år og fire måneders fængsel i en bosnisk retssag, der dannede grundlag for den første danske terrorsag - Glostrup-sagen.

Her fik den 17-årig Abdul Basit Abu-Lifa i februar i år syv års fængsel for at planlægge terrror. Ifølge TV2 News viser teleoplysninger fra denne sag, at A.T. også har været i kontakt med Abdul Basit Abu-Lifa, samt at den anden mistænkte efter tirsdagens anholdelser, 21-årige HK, både har været i kontakt med Abdulkadir Cesur og to af de i alt fire tiltalte i Glostrup-sagen. Kontakten mellem personerne må dog formodes at være fundet sted før oktober 2005, da de implicerede i Glostrup-sagen blev fængslet.

Også S.A. har ifølge TV2 News været i kontakt med Glostrup-sagens personer. I 2004 var S.A. ifølge stationen med på en studietur til London, hvor en gruppe unge muslimer besøgte den kendte imam Omar Bakri Muhammed, der er berygtet for sine rabiate holdninger. Omar Bakri var manden, som døbte terroristerne bag 11. september 2001 »De fantastiske 19«, og som i London holdt hof for unge muslimer fra hele Europa, der lyttede intenst til hans karismatiske flammetaler mod Vesten.

Med på turen var tre personer med tilknytning til terrorsagen i Glostrup: I.J., der blev frikendt, EiH, der først blev frikendt men nu igen skal for retten, samt A.C. - en ung muslim fra Avedøre, der i januar i år fik 7 års fængsels for terror i Bosnien i en sag med tilknytning til Glostrup-sagen.

PET har ingen kommentarer, så længe sagen stadig efterforskes.