Netværk af læger udfører aktiv dødshjælp i Danmark

Et netværk af danske læger yder aktiv dødshjælp til syge patienter, selv om det er ulovligt og strafbart.

Tidligere overlæge Svend Lings er en af de ni læger, som udfører aktiv dødshjælp. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fotograf Sonny Munk Carlsen

København. Alle ni læger, der er aktive i organisationen Læger for Aktiv Dødshjælp, hjælper syge danskere med at dø, selv om det er ulovligt.

Det rapporterer Radio24syv, der har talt med tidligere overlæge Svend Lings, som selv er en af de ni læger.

Svend Lings forklarer, at han ser det som sin moralske forpligtelse at hjælpe syge personer med at dø.

- Vi kan ikke se, hvorfor folk skal springe ud foran et tog eller skyde sig selv. Hvorfor kan folk ikke få lov til at sove ind på en ordentlig måde, siger han til Radio24syv.

Lægerne udfører aktiv dødshjælp på trods af, at det er ulovligt i Danmark, og at man kan blive straffet med op til tre års fængsel.

Når en læge fra organisationen beslutter sig for at hjælpe en syg person med at dø, bliver Svend Lings typisk kontaktet af den syge ifølge Radio24syv.

Herefter får organisationen tilsendt patientens journal, hvor en af lægerne så beslutter, om de vil hjælpe den syge person med at dø. Hvis det er tilfældet, giver en af de ni læger ifølge Radio24syv personen sovepiller nok til, at det slår vedkommende ihjel.

Svend Lings siger til TV2, at han har assisteret ved patienters selvmord ved at levere dødelige sovepiller mere end ti gange.

Ifølge TV2 har Fyns Politi besluttet sig for at undersøge sagen nærmere.

På organisationens hjemmeside beskrives det også, hvordan patienter kan tage livet af sig selv, hvis de "ikke vil vente på, at samfundet lever op til sine moralske forpligtelser over for dets svageste medlemmer".

Det vil Fyns Politi ifølge TV2 også undersøge ved at henvende sig til personerne bag hjemmesiden.

Ifølge Radio24syv tager Lægeforeningen afstand til lægernes dødshjælp.

- Jeg føler mig skræmt, fordi det er for mig at se noget, som kan udvikle sig til meget mere end ti personer, siger Lise Møller, der er formand for Lægeforeningens etiske udvalg, til Radio24syv.

/ritzau/