Nettet gør os utålmodige

»Hvornår afleverer du den artikel?« spurgte Bagsideredaktøren endnu engang.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han har tilsyneladende aldrig hørt om de tre T'er: Ting tager tid.

Men den gamle livsvisdom er tilsyneladende ved at falme. Selv om den nye teknologi hurtigere og hurtigere kan give os information, viden og underholdning, bliver vi alligevel mere og mere utålmodige. Teknikken gør os utålmodige, viser en undersøgelse, som det engelske teleselskab Cable & Wireless har foretaget.

Ifølge undersøgelsen, der kan ses på internettet på kortlink.dk/b45, giver folk i dag hurtigere og hurtigere op, når de venter på en ledig ekspedient hos bageren, eller med muzak i øret venter på en ledig medarbejder i telefonen. Lunten bliver kortere og kortere, og de allermest utålmodige, det er dem, der har lynhurtig bredbåndsforbindelse til internettet, viser den britiske undersøgelse.

Og det er der en rigtig god forklaring på, men først måtte Bagsiden gennem mere end en telefonkø og vente en hel del mere end fem minutter på at få den sande forklaring forklaring. Først ringede vi til sociologen Henrik Dahl.

»Jeg ved det simpelthen ikke. Det har jeg ikke tænkt over,« svarede han. Måske er utålmodighed og bredbånd ikke et samfundsmæssigt problem, måske er det teknikkens skyld? Efter nogle dages søgen fik Bagsiden af forskellige kanaler anbefalet ingeniør Reza Tadayoni fra Center for Teleinformatik på Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Han griner.

»Det er jo noget med, hvad teknikken gør ved os. Altså behavior. Der skal du have fat i nogle mediefolk. Prøv at spørge Lars Qvortrup på Syddansk Universitet,« siger Reza Tadayoni, da han endelig har grinet færdig.

Professor Lars Qvortrup er en meget travl mand, men efter et par uger lykkes det Bagsiden at fange ham på den private telefon.

»Utålmodighed har ikke noget mætningspunkt, som mad for eksempel har. Det er sandsynligt, at vi bliver mere og mere utålmodige, og det er sikkert teknikkens skyld,« siger professoren, der ikke tøver med at kalde sig utålmodighedsekspert.

Han har blandt andet skrevet bøger om kedsomhed.

»Og kedsomhed er defineret som nogle forventninger, der ikke indfries. Så jo mere vi udvikler teknologi, som vi kan forvente os en masse af, jo mere kommer vi til at kede os. Det gør os mere utålmodige. Man skulle tro, at når bare det går hurtigt nok, så hører utålmodigheden op.

Men det gør den ikke. Tværtimod,« forklarer Lars Qvortrup.

Han peger på, at det formodentlig er en skrue uden ende.

»Tænk bare på dengang vi kun havde en kanal på tv'et. Der sad vi ikke og zappede rundt, fordi vi kunne ikke have en forventning om noget andet og mere,« forklarer utålmodighedseksperten.

Derfor takker overtegnede venligst de læsere, der tålmodigt har læst helt hertil. Men ikke mindst tak til den tålmodige bagsideredaktør.

Denne artikel har været 68 dage undervejs.www.clausthorhauge.dk