Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Ca. 32.000 Euro eller det, der svarer til 237.974 danske kroner. Så meget er en finne dømt til at betale, efter han forsøgte at undgå ansvaret for ulovlig fildeling fra hans internetforbindelse. Sagen er den første af sin slags i de nordiske lande, hvor rettighedshavere via advokater de seneste to år i stigende grad har rettet fokus mod de enkelte forbrugere, som downloader ulovligt. I retten var den finske mands forklaring, at hans WIFI-netværk i hjemmet ikke var udstyret med en adgangskode, og at det derfor i princippet kunne være alle og enhver, som ulovligt havde downloaded filmen »A Walk Among the Tombstones« (Dansk titel: »Begravet i fortiden«) med Liam Neeson og de ti episoder af tv-serien »Black Sails«, som handler om en helt anden type pirater.
Ejeren af de intellektulle rettigheder til værkerne, et dansk distributionsfirma, havde hyret et tysk sporingsfirma til at overvåge de ulovlige fildelingsnetværk, manden downloadede fra. Her kunne det tyske firma knytte mandens IP-adresse til en række hjemmesider, hvor materialet blev delt. Firmaet kunne derudover se, at der også blev foretaget en række andre ulovlige downloads fra IP-adressen. Og ved nærmere undersøgelse fandt de frem til, at en person fra den samme IP-adresse havde diskuteret på forskellige fora online, hvordan man kunne undslå sig at betale det beløb, rettighedshaveren i et advokatbrev havde bedt ham om. Manden havde lagt brevet online med synligt sagsnummer og blev på den måde identificeret.
Dommen faldt i juli, og hverken de tre dommere eller ekspertmedlemmet af domstolen godtog mandens historie om det kodeløse WIFI.
En markant del af forklaringen på det store beløb, finnen skal betale, er dog måden at opgøre sagsomkostninger på i Finland. Selve bøden for ulovligt at have delt filmen og tv-serien er i alt på 600 Euro eller 4.462 DKK – og var der tale om en dansk sag, ville sagsomkostningerne efter Berlingskes oplysninger formentligt være mindre. Manden har mulighed for at anke dommen frem til 2. september.
Hos det danske distributionsfirma, Scanbox Entertainment, som var part i sagen, glæder salgschefen siger over dommen.
»Det er en vigtig dom, og vi håber selvfølgelig, at den vil sende et signal til andre. Men allermest håber vi, at folk vil holde op med at downloade ulovligt. Jeg forstår heller ikke, at man gør det, når der findes masser af gode og lovlige alternativer,« siger Torben Thorup Jørgensen.
Det næste store pirat-slag
Som Berlingske tidligere har beskrevet, begyndte advokatfirmaer i Danmark, Finland og andre europæiske lande for knap to år siden at sende breve til mistænkte fildelere. I de danske breve opfordres modtagerne til at betale et beløb – typisk omkring 1.500 DKK per film – for at undgå en tur i retten. Et af firmaerne bag denne fremgangsmåde er NJORD Law Firm, som ifølge partner Jeppe Brogaard Clausen hver måned sender »flere tusinde« af den slags breve til danskere.
Men i Danmark er det endnu ikke kommet så vidt som i Finland, at en sag er endt i retten.
»Vi har været ved at forberede flere retssager. De er indtil videre alle blevet lukket, inden de er nået i retten, fordi parterne valgte at indgå forlig. Men vi forventer denne måned at kunne indgive den første stævning. Om det så bliver til en dom, det afhænger jo af forløbet i den konkrete sag,« siger Jeppe Brogaard Clausen, som er godt tilfreds med dommen fra Finland, som potentielt kan komme til at spille en rolle i det, som trækker op til at blive det næste store slag mellem internetpiraterne og rettighedshaverne.
I mangel på principielle copyrightdomme det seneste årti i Danmark håber Jeppe Brogaard Clausen i hvert fald, at danske dommere vil skele til den finske dom i fremtiden.
For selvom advokatkontoret ikke vil ud med statistik for, hvor mange breve, de sender ud, og hvor mange der betaler med det samme, så er finnens WIFI-finte også velkendt i Danmark.
»Vi ser ret mange af de her svar, hvor man siger, at man har en åben forbindelse. De andre, vi ser mange af, er standardsvar, som man har læst på internettet, at man bare skal sende,« siger Jeppe Brogaard Clausen, som – ikke overraskende – opfordrer til at svare på advokaternes spørgsmål.
»Vi kan selvfølgelig godt gennemskue, om det er et standardsvar eller ej. Og det behøver ikke være et forkert svar at sende, men hvis man ikke svarer på de spørgsmål, vi stiller, så kan vi jo ikke lukke sagerne,« siger han.
På den anden side af fronten i det nuværende slag om intellektuelle rettigheder er man mindre begejstret for den finske dom. Her lyder det tørt fra en skribent på hjemmesiden torrentfreaks.com:
»De såkaldte copyright-troldes piratsøgsmål i Finland har krævet deres første offer«.