Nerverne dulmet på finansmarkederne

Der er stadig højspænding på finansmarkederne, men Den Europæiske Centralbank ser ud til at have dulmet den værste angst hos bankerne.

Den akutte mangel på likvider, der i den forgange uge ramte Europa ser nu ud til stille og roligt at gå i sig selv igen ved hjælp af Den Europæiske Centralbanks (ECB) solide ekstraordinære udlån til bankerne.

Tirsdag meddelte ECB, at pengemarkedet er tilbage på et normalt niveau. Det betyder dog ikke, at nervøsiteten er væk.

- Det ser ud til, at centralbanken har fået hold på likviditeten, men man skal huske på, at likviditetskriser altid skyldes en underliggende sygdom, og markederne er stadig nervøse for en solvenskrise, siger Dansk Banks cheføkonom Carsten Valgreen til RB-Børsen.

Reaktionen kom så svar på, at såvel den franske storbank BNP Paribas og tyske Deutsche Postbank havde problemer med de amerikanske subprimelån. Det fik de øvrige banker til at miste tilliden til hinanden, og det indbyrdes lånemarked gik i stå.

Torsdag i sidste uge indsprøjtede ECB 95 milliarder euro (svarende til 707 milliarder kroner), men det indskud er nu faldet gevaldigt, og tirsdag lød det på otte milliarder euro.

/ritzau/