Nepotisme i københavnsk børnehave

To institutionsledere i København har ansat deres børn uden at slå stillingerne op. Samme sted arbejder mand og kone side om side. Området skal kulegraves, mener fagforening.

Arkivfotoet her er ikke fra den omtalte børnehave. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bøje Nielsen

17.000 ansatte i Københavns Børne- og Ungdomsforvaltning vil i nær fremtid få indskærpet, at en række helt basale regler for offentlig forvaltning skal overholdes, når kommunens institutioner ansætter nyt personale. Det sker efter en sag om nepotisme fra Valby, hvor to kvindelige institutionsledere har ansat deres egne sønner i institutionen, uden at stillingerne blev slået op forinden. Samtidig har den ene leders mand været ansat på højest usædvanlige lønvilkår.

Den ene af lederne er for nylig fratrådt sin stilling, mens den anden leder ifølge Berlingskes oplysninger stadig er ansat i den pågældende institution.

»Det er en alvorlig sag. Som udgangspunkt skal alle stillinger slås op i det offentlige. Samtidig må man ikke ansætte sin egen familie,« siger ekspert i offentlig forvaltning lektor Sten Bønsing, Aalborg Universitet.

Rasmus Jarlov (K), næstformand i børne- og ungdomsudvalget i Københavns Kommune, vil nu rejse sagen i udvalget:

»Det her burde ikke kunne ske. Der er en ledelse, der har svigtet. Det lugter så meget af nepotisme. Vi må bede om, at vi får strammet gevaldigt op på ansættelsesforholdene,« siger han.

Jan Lange, personalechef i Børne- og Ungdomsforvaltningen, vil ikke kommentere sagen fra Valby. Men han oplyser, at forvaltningen vil indskærpe reglerne over for sine 17.000 ansatte.

»Vi overvejer at formulere nogle regler, som skal indskærpe og præcisere, hvad man må og ikke må i forhold til forvaltningsloven.«

Jan Hoby, næstformand i den københavnske pædagogfagforening LFS, ønsker ikke at kommentere den konkrete sag. Men ifølge fagforbundet er sagen fra Valby ikke enestående.

»Vi hører om lignende problemer fra vores medlemmer andre steder i kommunen,« siger Jan Hoby, der er glad for, at kommunen nu vil formulere regler på området:

»Men for ikke at mistænkeliggøre alle byens institutioner for nepotisme vil vi dog samtidig opfordre forvaltningen til at kulegrave hele området for at fange eventuelle andre sager.«

Læs her, hvad personalechef Jan Lange siger til sagen.