Nemt at smugle skydevåben til Danmark

Våbensmuglere har alt for let spil, lyder det fra en af dem, der skulle standse dem.

Et lille udpluk af de kraftige håndvåben, granater og ammunition, der blev beslaglagt i beslaglagt i Randers sidste måned. Fold sammen
Læs mere
Foto: Flemming Højer
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Våbensmuglere har alt for let spil. Skydevåben fra eksjugoslavien og andre østeuropæiske lande flyder stort set frit ind i Danmark, skriver JydskeVestkysten.

Vurderingen kommer fra et af de mennesker, som er ansat til at stoppe de illegale våben i at komme ind i Danmark, Orla Olesen. Ud over at være hundefører i Skat's smuglerikontrol i Padborg, er han formand for det såkaldte toldudvalg i skattefolkenes fagforening, Dansk Told & Skatteforbund.

- Hvis du spørger mig, så er det forholdsvist nemt at smugle våben ind i Danmark. Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at det ikke er det, siger Orla Olesen, der mener, at de 105 skattefolk, der i dag er ansat til i samarbejde med politiet at afsløre smuglervarer som våben og narko, er alt for få til at kunne lave en effektiv stikprøvekontrol.

Eksempelvis er man kun ti mænd til at holde øje med den dansk-tyske landegrænse, som har 12 grænseovergange og strækker sig over 72 kilometer.

Selvom landegrænsen ifølge Orla Olesen er »den største indgangsvinkel til hele Skandinavien«, har tolderne ikke afsløret et eneste parti ulovlige skydevåben i forbindelse med deres kontrol ved grænsen.

Men det er langt fra det samme, som at våbnene ikke kommer ind i Danmark. Forleden vurderede Rigspolitiets Kriminaltekniske Center således, at omkring halvdelen af over 1800 beslaglagte skydevåben sidste år stammer fra Balkan og Østeuropa.

Om der er nok folk til at afsløre smuglervarer som våben og narko vil Carl Andersen, der leder SKAT´s jyske og fynske smugleriafdeling, ikke forholde sig til.

- Men chancerne for, at våben kan komme ind over de indre grænser, er selvfølgelig store, for vi kan kun gennemføre stikprøvekontrol på en brøkdel af den trafik, som kommer. Så det skulle da være sjovt, hvis ikke der passerer noget ind.