Nemt at få kniv med i fly fra Kastrup

Urbans journalist kunne i går uden problemer få en skarp kniv med et blad på ni centimeter helt hen til en gate i Københavns Lufthavn. Og der er ingen yderligere kontrol mellem gaten og flyet.

Urbans journalist Lars Wikborg kunne uden problemer få en kniv med fra restauranten til gaten, som ses i baggrunden. <br>Foto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens man i lufthavnene i USA og England har øget sikkerheds-beredskabet betydeligt, synes det væsentlig nemmere at udføre en terroraktion med et fly fra Københavns Lufthavn i Kastrup, skriver Urban.

Uden problemer lykkedes det i går Urbans journalist at få en skarp, savtakket grillkniv med et blad på ni centimeter med hen til gate 6B, hvor fly SK1563 ventede på at lette mod Charles de Gaulle-lufthavnen i Paris klokken 19.50.

Kriminalinspektør Carsten Holder fra politiet i Lufthavnen bekræfter, at der ved gaten til flyet ikke føres yderligere sikkerhedskontrol, og at vi derfor uden problemer kunne have fået kniven med ombord.

Kniven havde Urbans journalist fået udleveret på bøf-restauranten Hereford Beefstouw, som ligger i lufthavnens afgangshal, hvor man kun kan opholde sig, når man har gennemgået det obligatoriske sikkerhedstjek med metaldetektor ved indgangen til hallen.

Underdirektør og sikkerhedsansvarlig i Københavns Lufthavne, Anders Maegaard, ønskede ikke at kommentere sagen i går aftes.

»Ved du hvad, jeg er ikke på arbejde i øjeblikket. Det er jeg fra i morgen klokken otte. Farvel,« sagde lufthavnens sikkerhedsansvarlige.

Terrorekspert Lars Erslev Andersen fra Syddansk Universitet er forundret:

»Det er højst uheldigt, når man ikke engang må have en neglefil med ombord. Så har sikkerhedstjekket indtil afgangshallen jo ikke den store effekt. Så må man have et tjek ude ved gaten,« siger han.

Informationschef hos SAS, Troels Rasmussen, betegner situationen som uheldig.

»Det bør ikke kunne ske. Men vores holdning er, at det er myndighederne - politiet og de sikkerhedsansvarlige i lufthavnen - der bestemmer sikkerhedsniveauet,« siger Troels Rasmussen.

Og den er god nok, som den er, siger kriminalinspektør Carsten Holder fra Politiet i Københavns Lufthavn.