NemID truet af særlig trojansk hest

De mere end 3,5 millioner danskere og virksomheder, der bruger NemID, er i fare for at tømt deres bankkonti.

Foto: Jonas Vandall Ørtvig
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du eller din virksomhed er blandt de 3,5 millioner danskere, der bruger NemID, så skal du lige nu være ekstra opmærksom. Der er nemlig risiko for, at pengene ikke længere står på kontoen, oplyser Radio24syv.

Forsker i persondataret ved Aalborg Universitet og næstformand i Rådet for større IT-sikkerhed, Charlotte Bagger Tranberg, mener, at NemIDs troværdighed er i bund.

- Problemet er, at danskerne har fået ødelagt deres tillid til NemID. Nu skal de tage ekstra forholdsregler for at kunne bruge det, siger hun.'

Specifikt udviklet til NemID

Den 10. februar kom det frem, at flere danskere havde fået lænset deres private bankkonti i Danske Bank for i alt 700.000 kroner.

Det fik Finansrådet og NETS, der ejer og administrerer NemID, til at analysere den trojanske hest, som hackerne brugte. Og nu viser det sig, at der er tale om en helt ny variant udviklet specifikt mod NemID i Danmark.

Trojaneren har fundet adgang til PCerne ved at bankkunden har besøgt en legitim hjemmeside, der har været hacket.

Antivirusprogram ikke nok

Men selvom PCerne havde installeret anti-virus-programmer, var det altså ikke nok.

Derfor skal man nu installere et særligt program på computeren, der kan afgøre om ens computer er inficeret eller ej. Programmet, som kan finde ud af, om man har virusset på sin PC, hedder BankTexeasy Detection Tool og kan hentes via it-sikkerhedsfirmaet CSIS’ hjemmeside.

Men problemet er alligevel med til at ødelægge hele ideen med nemID, mener Charlotte Bagger Tranbjerg.

- For den almindelige borger er det måske ikke bare lige sådan at gå ind og hente det her software. For hvad så næste gang? Skal man så installere to-tre-fire-fem stykker software? Gør man først det, så skaber man jo også ekstra muligheder for de kriminelle for at lave endnu mere software, der kan snyde borgerne, siger hun til Radio24syv.