Nem adgang til tusindvis af unges CPR-numre

Gymnasieelevers CPR-numre kan let plukkes via bibliotekssystemer, afslører 18-årig. Hullet bliver nu lukket.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tusindvis af gymnasieelevers navne og CPR-numre ligger let tilgængeligt på nettet, advarer gymnasieelev ifølge Politiken.

Den 18-årige gymnasieelev fra København fortæller til avisen, at der er åben adgang til mange CPR-numre via det system, som mange gymnasier anvender til at udlåne bøger. Her logger man på alene ved at indtaste sit CPR-nummer.

»Der er overhovedet ingen sikkerhed, der stopper en. Jeg kan ikke tro, det er så grotesk nemt,« siger Albert, der af hensyn til sin sikkerhed kun optræder med fornavn, til Politiken.

I løbet af bare få minutter kunne han skaffe CPR-numre på op mod tusind andre gymnasieelever, fortæller han. Albert har demonstreret metoden over for Politiken, som har set, hvordan personnumrene piblede frem.

Albert har ingen planer om at misbruge CPR-numrene, men han håber, at politikerne »snart vil indse, at der er brug for et alternativ« til det traditionelle CPR-system.

Afsløringen af den nemme adgang til gymnasieelevers CPR-numre kommer i kølvandet på en række historier om, hvordan de personlige numre er sluppet ud til offentligheden. Senest kom det frem, at 900.000 danskeres CPR-numre ved en fejl var blevet offentliggjort på nettet.

Det fik kritikere til at kalde systemet for gammeldags og kræve ændringer. Indenrigsminister Margrethe Vestager (R) manede til besindighed, men sagde, at det var værd at overveje systemets fremtid.

Hos IT-firmaet Reindex, som står for gymnasiernes biblioteksløsninger, har kodeansvarlig Hans Erik Büchner ikke hørt om problemet før.

Efter afsløringen har Albert hjulpet Reindex med at lukke sikkerhedshullet.