Nej, ved Gud forstår jeg ikke NCC

Venstremanden Jesper Schou Hansen blev meldt til politiet i en sag om mulig korruption på Københavns Rådhus, men blev ikke sigtet. For første gang giver han sin version af en meget speget sag, fyldt med beskyldninger.

Nej, ved Gud forstår jeg ikke NCC - 1
Venstre-manden Jesper Schou Hansen gav i går sin version af den spegede NCC-sag i et interview på Palace Hotel i København. Foto: Liselotte Sabroe<br> Fold sammen
Læs mere

Han har set sig selv i centrum for en politiundersøgelse om mulig korruption på Københavns Rådhus.

Læst at han skulle have forsøgt at få entreprenørvirksomheden NCC til at hyre PR-bureauet Waterfront - hvor han selv er ansat - for at fremme en byggesag i Københavns teknik- og miljøudvalg - hvor han også sidder som politiker, valgt for Venstre.

Og så er han blevet mistænkt for at ville presse NCC til at støtte Søren Pinds politiske arbejde vwia foreningen »Københavns Fremtid« mod at stemme for et lokalplantillæg, der lovliggør et kuldsejlet byggeri af 204 boliger på Teglholmen i Københavns Sydhavn.

Men tirsdag formiddag lukkede Københavns Politi sagen. Der var ikke grundlag for at rejse sigtelse mod Venstre-manden Jesper Schou Hansen.

»Det er blevet dokumenteret, at der ikke var noget i sagen. Det var det spin, man kunne forvente fra den anden kant (Socialdemokraterne, red.). Problemet er, at man i den her proces vælger at udstille nogen, pege fingre ad nogen og forsøge at sværte nogen til,« siger Jesper Schou Hansen.

Siden politianmeldelsen 6. februar har Jesper Schou Hansen hold lav profil men har nu indvilget i at give sin version af den spegede sag, som begyndte en efterårsdag i 2006, hvor Venstre tog forbehold for en lokalplan, der ville bane vejen for NCCs boligbyggeri på Teglholmen. Det skyldtes, at byggeriets nabo, virksomheden MAN Diesel havde klaget over, at den ville få masser af støjklager fra de kommende beboere.

I den forbindelse giver NCC indtryk af, at du for første gang anbefalede dem at benytte Waterfront!

»Vi har aldrig haft en drøftelse om det. Overhovedet.«

Om Waterfront? Du har aldrig nævnt det med et eneste ord?

»Jo, de spurgte, hvad jeg lavede, da det gik op for dem, at jeg ikke er fuldtidspolitiker.«

Det vil sige, at når der flere gange i NCCs redegørelse om sagen står, at du tilbød hjælp fra Waterfront, så er det ikke sandt?

»Det fremgår også af politiets redegørelse. Politiet skriver: Det fremgår af den forklaring, som den adm. direktør i NCC Property Develoment A/S har afgivet, at han.. ..ikke blev udsat for nogen som helst form for pression med hensyn til benyttelse af dette selskab. Politiet skriver også, at først efterfølgende har man i NCC fået en anden opfattelse. Så NCC ændrer altså forklaring.«

Hvordan tror du, de kan få det indtryk, at du tilbyder dem hjælp via Waterfront?

»Det tror jeg heller ikke, de har fået,« siger Jesper Schou Hansen.

MAN Diesel fik i december medhold i en klage til Naturklagenævnet, der kendte lokalplanen for byggeriet ulovlig. På det tidspunkt havde NCC allerede brugt 70 mio. kr. på byggeriet og var interesseret i, at det blev lovliggjort med et såkaldt lokalplantillæg.

Ny plads

Ifølge NCC tog sagen i januar i år dog en drejning i forbindelse med et møde med Venstre-manden Søren Pind, der gerne ville have NCC til tegne et årsabonnement på mindst 8.000 kr. i støtteforeningen »Københavns Fremtid.« Forud for mødet skrev Jesper Schou Hansen i en mail til NCC: »Tag godt imod ham. Det vil fremme sagen.«

»Det var en henvisning til et møde, hvor vi sad og snakkede om Krøyers Plads,« siger Jesper Schou Hansen.

Om Krøyers Plads?

»NCC kom jo med et forslag om at bygge forskellige boliger ude på Krøyers Plads. Det lignede lort. Helt ligegyldige bygninger på en fantastisk plads i København. Og som du ved, var det oprindelige projekt med Erick van Egeraat højhuse et stort projekt for Søren Pind. Så mailen var kun en forespørgsel om, hvad i alverden der skete i den sag,« siger Jesper Schou Hansen.

Kan du forstå, at NCC får den opfattelse, at hvis de melder sig ind i Københavns Fremtid, så går sagen om lokalplantillægget for boligerne på Teglholmen lettere igennem?

»Nej, det kan jeg ved Gud ikke forstå. I hvilken samenhæng skulle det hjælpe noget? Jeg troede Søren Pinds møde handlede om noget helt andet. Jeg kendte ikke Københavns Fremtid. Jeg har aldrig haft noget med dem at gøre eller for den sags skyld andre af Venstres indsamlinger,« siger Jesper Schou Hansen.

Når man hører NCCs forklaring og hører din. Så kan det være svært at tro, at I nogensinde har talt med hinanden!

»Det er jeg enig med dig i.«

Hvorfor lægger du ikke injuriesag an mod NCC?

»Der er forskel på at skrive noget, der ikke er rigtigt og noget, der er injurierende. Man kan tage NCCs redegørelse og kigge efter ordet korruption. Det er der ikke,« siger Jesper Schou Hansen, der dog ikke vil afvise, at der bliver taget et juridisk skridt. »Mine advokater har sagt, at det kigger vi på efter påske.«