Nej til lægeordineret kokain

Redegørelse fra Sundhedsstyrelsen skyder planer om kokain-projekt ned.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kokain har en lang række alvorlige bivirkninger, og kan medføre alle mulige skader lige fra hjerte-kar lidelser til psykoser og depressioner. Derfor dur det simpelthen ikke som lægemiddel, så glem alt om at myndighederne skal begynde at udlevere kokain til hårdt ramte narkomaner.

Det er budskabet fra Sundhedsstyrelsen i en ny redegørelse, hvor styrelsen klart afviser alle tanker om en ordning med lægeordineret kokain på linje med den, der findes for heroin-misbrugere. Redegørelsen kommer, efter at bl.a. de Konservative i Folketinget har været ude med et forslag om at udvide den nuværende ordning med lægeordineret heroin til at omfatte kokain.

"Tesen var, at man på den måde ville kunne undgå sygdom og dødsfald samt reducere incitamenterne til at begå kriminalitet. Men vi må tage til efterretning, at Sundhedsstyrelsen er nået frem til, at det ikke kan lade sig gøre hér og nu, og at vi ikke kan nå de mennesker med det middel," siger den konservative retsordfører Tom Behnke.

Ifølge Sundhedsstyrelsen findes der ingen fordele overhovedet ved brug af lægeordineret kokain som behandling for afhængighed og misbrug af kokain. Det vil ikke kunne behandle afhængigheden, og der findes heller ingen såkaldt substitutionsbehandling, som kan sættes ind i stedet, som det er tilfældet i forhold til heroin-misbrugere, hvor der bl.a. er metadon.

Tværtimod er der en række alvorlige risici ved indtagelse af kokain både for fysiske skadesvirkninger - bl.a. organskader og fosterskader ved graviditet samt hjernesvind ved længerevarende brug - og psykiske skader som paranoia, angstanfald og depression.

Kokain indebærer desuden en risiko for potentielt dødelige forgiftninger, og der findes ingen modgift mod kokain i modsætning til heroin. Kokain bruges derfor ikke som lægemiddel og findes heller ikke på markedet i hverken EU eller resten af verden - "udover som tilsætning i en meget svag koncentration til visse øjendråber", som det formuleres i Sundhedsstyrelses redegørelse.

Tanker om lægeordineret kokain er kommet på dagsordenen, efter at der er konstateret en stigning i antallet af narkomaner, som søger behandling for et misbrug af hash og kokain, mens tallet falder i forhold til misbrugere af heroin.

Undersøgelser har vist, at 2,5 procent af unge mellem 16 og 34 år har prøvet kokain, og blandt samtlige cirka 5.500 danskere, som modtog misbrugs-behandling i 2011, angav fem procent, at de havde kokain som hovedstof.