Nej tak til formel 1 i København: »Det vil kun medføre røg, støj og møg«

Sig nej til et Formel 1-værtskab, lyder opfordringen fra to af Københavns lokaludvalg til byens politikere.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I en fælles henvendelse til Københavns Borgerrepræsentation vil to af byens lokaludvalg opfordre til, at politikerne takker nej til at være vært ved et Formel-1 løb i København.

Det bekræfter formændene for henholdsvis Christianshavns Lokaludvalg og Amager Vests Lokaludvalg, som er to af de tre bydele en eventuel Formel 1-rute vil berøre.

Udvalgene har svært ved at se, hvad løbet skal bidrage positivt med til byen:

»Lokationen egner sig overhovedet ikke til et Formel 1-løb. Det vil kun medføre røg, støj og møg,« siger Poul Cohrt, formand for Christianshavns Lokaludvalg.

Han har endnu ikke hørt nogen christianshavnere bakke op om ideen:

»Til gengæld har jeg mødt mange, som ikke gør. Det er selvfølgelig ikke statistisk signifikant, men det er dog bemærkelsesværdigt,« siger Poul Cohrt.

Artiklen fortsætter under videoen

 

Han får støtte fra formand for Amager Vest Lokaludvalg, André Just Vedgren, som især lægger vægt på, at et racerløb i København ikke stemmer overens med byens miljøvenlige omdømme:

»Overordnet set synes vi ikke, at et Formel 1-løb midt i byen flugter med et grønt København. Det havde været en frisk vinkel, hvis der blev lagt op til et løb med elbiler, men København, Middelalderby og Formel 1-biler hænger ikke rigtig sammen,« siger André Just Vedgren.

Samtidig påpeger han, at et Formel 1-løb vil være til stor besvær for københavnere bosat på Amager:

»Arrangørerne vil være nødt til at spærre de to centrale broer, der forbinder Amager med resten af verden, og måske oven i købet i en hel weekend. Det vil være meget besværligt for borgere på Amager,« siger André Just Vedgren.

Indre Bys Lokaludvalg, hvis beboere også vil mærke til et eventuelt Formel 1-løb, skal først 12. oktober tage stilling til, om det vil støtte den fælles opfordring.

Det er imidlertid formand Bent Lohmanns antagelse, at medlemmerne ligeledes er imod Formel 1-løbet:

»Som by skal vi have en skarp profil på, hvilke megaevents vi lader komme til. Ellers bliver det bare mudder, og det fjerner Københavns kant,« siger han.

Snakken om et Formel 1-løb i København i 2020 er opstået, fordi tidligere videnskabsminister Helge Sander (V) og rigmanden Lars Seier Christensen har fået foretaget en teknisk undersøgelse af en 4,6 kilometer lang Formel 1-rute i hovedstaden.

Kommunen har ydet teknisk bistand, men politisk er der ikke taget stilling til eventet, og derfor heller ikke den økonomiske del af et eventuelt Formel 1-løb.

Helge Sander har tidligere forklaret Berlingske, at et Formel 1-løb vil kræve afspærringer i op til en uge, ligesom også lysregulering på ruten vil skulle fjernes. På samme måde kan man være nødt til at asfaltere ruten med et ekstra slidlag.