Nej tak til blåøjede sæddonorer

Hvis du er etnisk dansk og har blå øjne, så kan sædbanken Cryos ikke bruge dig som sæddonor.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan godt være, du er har blondt hår, blå øjne og ligner en nordisk gud, men sædbanken Cryos er ligeglad. De kan ikke bruge dig, skriver Urban.

- For første gang nogensinde har vi omkring 600 på venteliste til at donere sæd. Vi har masser af blåøjede på lager. Det, vi mangler, er brunøjede og nogle fra andre etniske grupper end dansk, fortæller direktør i Cryos International Ole Schou.

En stor del af virksomhedens kunder bor i Nordafrika og Sydeuropa, og her er man ikke umiddelbart interesseret i at forøge familien med et blondt, blåøjet barn.

- Problemet er, at Cryos International ligger i Nordeuropa, og derfor kan vi primært høste donorer blandt den befolkningsgruppe. Efterspørgslen efter sæd kommer fra hele verden, så de ripper alt, hvad vi har af brunøjede, siger direktøren, der nu kigger ud over landets grænser for at få flere donorer med anden etnisk baggrund end dansk.

Og dansk sæd er populær i udlandet, fortæller bbc.co.uk. I 2010 blev 4665 udenlandske kvinder insemineret i Danmark, viser tal fra Sundhedsstyrelsen, mens samme tal i 2008 var 2694, skriver BBC ifølge Urban.

Årsagen er blandt andet, at Danmark som et af de eneste lande i Europa fortsat gør det muligt at donere sæd anonymt, hvilket giver flere donorerne.

Men også prisen på insemination trækker flere udenlandske kvinder her til landet, når de skal have hjælp til at forøge familien. I front for invasionen er lesbiske par og enlige kvinder, skriver BBC.

/ritzau/