Nej, morgenmaden er ikke dagens vigtigste måltid

Lad være med at tvinge morgenmaden i dig, hvis du ikke er sulten. Du kan nemlig godt komme igennem dagen uden at spise morgenmad.

Havregrød, ostemad eller yoghurt? Hvis du ikke vil spise nogen af delene, er det også i orden. Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er du ved at dø af sult, så snart du slår øjnene op? Eller kan du godt vente et par timer med at spise morgenmad?

Uanset hvad skal du ikke bekymre dig, for begge dele er helt normalt, og hvis du ikke har lyst, behøver du ikke tvinge morgenmaden ned.

Det forklarer Preben Vestergaard Hansen, der er underviser på Det Sundhedsfaglige og Teknologiske Fakultet ved Professionshøjskolen Metropol.

- Den måde, måltidsanbefalingerne er bygget op på, er nok mere kulturelt bestemt, end det er forankret i videnskaben, siger han.

Det er Sisse Fagt, seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet, helt enig i.

- Der er retningslinjer, som anbefaler, at man spiser morgenmad. Desværre er de blevet læst som, at man skal gøre det, og det er ikke rigtigt, slår hun fast.

I virkeligheden hedder det sig, at du skal mærke efter i din krop. Det nytter nemlig ikke noget, at du spiser morgenmad, selv om du ikke har lyst.

Hvis din morgen fungerer bedst med en kop kaffe og en avis, er der intet i vejen med det. Det mener begge eksperter.

Samtidig peger Sisse Fagt på, at der for flere år siden kom en anbefaling om, at man skulle indtage 20 procent af den samlede energi på en dag i sin morgenmad. Det passer heller ikke.

Hun anbefaler blot, at hvis man ikke er typen, der kan spise mad om morgenen, kan man sørge for at tage sig et stykke brød eller noget andet let men næringsrigt i løbet af formiddagen, så du ikke går kold på arbejdet inden frokostpausen.

- Det handler nemlig om, at jo længere tid, der går, før du spiser din morgenmad, desto større risiko er der for, at du bliver ved med at være træt resten af dagen, siger Preben Vestergaard Hansen.

Men at dele sit energiindtag op på en helt stringent måde, er der ikke noget videnskabeligt belæg for.

Både Sisse Fagt og Preben Vestergaard Hansen forklarer, at myten om, at morgenmaden skulle være det vigtigste måltid i løbet af dagen, ikke er sand.

- Dermed ikke sagt, at morgenmaden er det mindst vigtige måltid. Der er ikke belæg for, at man partout skal spise morgenmad, men at vente helt til frokost med at spise sit første måltid er måske at stramme den, lyder det fra Sisse Fagt.

Der er heller ingen grund til at tro, at dit stofskifte går i stå, hvis du ikke spiser morgenmad, når du vågner.

De fleste vågner nemlig med et fasteblodsukker, hvor kroppen kører langsomt, og man ofte er træt. Den tilstand stopper, så snart man med mad tilfører brændstof til kroppen.

Preben Vestergaard Hansen er ikke i tvivl om, at det er en god idé at spise morgenmad, men at det på ingen måde skal være tvang.

Sisse Fagt har samme indstilling:

- Hvis man ikke er til det, så lad være. Find ud af, hvad der fungerer for dig og din krop. Hvis man kan holde sig frisk og veltilpas uden morgenmad som start på dagen, så er det i orden.

 

Fakta:

- Hvis du er træt og har svært ved at koncentrere dig om formiddagen, så spis lidt mad - også selv om du ikke er sulten. Uoplagthed kommer ofte af sult.

- Det er bevist, at børns indlæring er bedre, hvis de spiser morgenmad. Derfor er det ikke særlig godt, hvis de små poder springer havregrynene over.

- Hvis du gerne vil spise rester fra aftensmaden om morgenen, så gør bare det. Din morgenmad behøver ikke bestå af yoghurt eller skyr.

- Den perfekte morgenmad består af lidt fuldkorn, lidt fedt og lidt protein. For eksempel en rugbrødsmad med ost, et glas mælk og et stykke frugt eller en grøntsag.

/ritzau/FOKUS