Nedtælling til nedrivning

Fredensborg satser på nedrivning. I Vollsmose er erhverv og bedre uddannelse vejen til mindre kriminalitet.

Børnene leger uforstyrret i bebyggelsen Egedalsvænge i Kokkedal, hvor 43 lejligheder skal nedrives efter den 1. september.<br>Foto: Erik Refner Fold sammen
Læs mere

I Egedalsvænge tumler en flok unge teenagedrenge rundt på græsset mellem de grå boligblokke for at fordrive tiden efter skole. Fredensborg Kommunes plan om at rive fem opgange ned i bebyggelsen Egedalsvænge er ikke noget, der vækker stor opsigt i Egedalsvænge. Beboerne godkendte planen i januar 2007, så det kommer ikke som et chok.

»Hvorfor skal de rives ned?« spørger de, da avisens udsendte spørger dem, om de kender nogen i de berørte opgange.

»Nå, ja, det sagde de godt henne i skolen i dag,« siger en anden.

»Hvad så med vinduerne? Hvis det hele alligevel skal rives ned« Drengene kigger lumsk op på ejendommen, hvor flere ruder allerede er baldret.

Siden 2005 har en boligaftale gjort det muligt at rive boliger ned i belastede områder for at ændre på beboersammensætningen, og nu har socialminister Eva Kjer Hansen (V) givet tilladelse til, at Fredensborg Kommune kan rive 43 lejligheder i Egedalsvænge ned. Nedrivningen sker ifølge direktør i Fredensborg Kommune, Ulla Agerskov, som en del af en større vitaliseringsplan for området, hvor bl.a. de fysiske omgivelser som grønne områder forbedres, ligesom der oprettes et sundhedscenter i forbindelse med de ældreboliger, der bygges i stedet for de nedrevne lejligheder.

»Det er et projekt, der har været i gang i flere år, og altså ikke kun for at bekæmpe kriminalitet,« siger Ulla Agerskov

Tandlægen er der endnu
De fleste beboere er allerede flyttet ud, men tandlægen i nummer 19 er endnu ikke flyttet til den midlertidige pavillonklinik på parkeringspladsen bag ved blokken.

»Vi har da haft problemer med drengestreger. Vi har fået nogle ruder smadret og haft indbrud et par gange, hvor de har taget lidt småpenge, men udover det oplever vi ikke, at der er problemer herude,« siger tandlæge Henning Ith-Hansen, da han stikker hovedet ud, da hans patient er færdig, og den næste er på vej i stolen.

»Der er selvfølgelig nogle rødder i området, men de fleste er nogle søde og rare mennesker,« siger Dorthe Schrøder, der er klinikassistent.

Dorthe Schrøder har været på klinikken i 25 år og har aldrig følt sig utryg i området.

»Jeg er ikke bange for at være her i området. Jeg har aldrig været udsat for noget,« siger Dorthe Schrøder.

Andre steder i landet har man valgt andre metoder fremfor at rive byggeri ned. I Gellerupparken ved Århus har man indført en nultolerancepolitik, hvor hele familier risikerer at blive sat på gaden, hvis deres børn gentagne gange bliver taget i kriminalitet. Faren for at blive smidt ud har ifølge politi og Brabrand Boligforening, der har ejendomme i Gellerupparken, fået kriminaliteten til at dale.

En anden bekæmpelsesstrategi praktiseres i Vollsmose i Odense, hvor der satses på at omdanne overskydende lejligheder til erhvervslejemål. Indtil nu er der oprettet 450 kontorarbejdspladser. Desuden er der gennem samarbejde med Odense Kommune sat fokus på at sikre børn og unge i området bedre uddannelse.

»Umiddelbart er nedrivning af boliger ikke på tale i Vollsmose, men jeg kan ikke afvise, at det kan blive nødvendigt. Men jeg synes, det vil være en bedre løsning at gøre området mere attraktivt ved f.eks. at skabe mere erhverv i bydelen eller sælge lejlighederne som ejerboliger for på den måde at mikse sammensætningen af vores beboere,« siger Kay Jokil.