Nedsæt risikoen for hudkræft ved at smøre øjenlågene

I gennemsnit bliver næsten ti procent af ansigtet ikke smurt ordentligt ind i solcreme. Så sæt fokus på at få smurt ansigtet og særligt øjenlågene ind.

Beskyt dine øjenlåg med solcreme eller et par solbriller med uv-beskyttelse. Free/Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan være en fedtet omgang, når hele familien skal smøres ind i solcreme fra top til tå. En, to, tre, og så er det klaret.

Men et nyt studie foretaget på University of Liverpool viser, at særligt ansigtet ikke bliver smurt omhyggeligt nok ind, når vi klasker solcremen på. Faktisk misser vi i gennemsnit ti procent af ansigtet.

77 procent af deltagerne i undersøgelsen fik slet ikke smurt området mellem øjnene lige hen over næsen, mens 13,5 procent af deltagernes øjenlåg ikke var beskyttet af solcreme.

Og det er en stor risiko at løbe. For mellem fem og ti procent af tilfældene af hudkræft findes faktisk på øjenlågene, ifølge den britiske undersøgelse.

Christine Lind Behrens, seniorprojektleder i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens solkampagne, mener ikke, det er så overraskende, at øjenomgivelserne ikke bliver smurt ordentligt ind, da solcreme ikke nødvendigvis er den mest behagelige oplevelse omkring øjnene.

»Det er ikke så overraskende, da mange nok gerne vil undgå solcreme i øjnene, og derfor er lidt mere forsigtig med solcremen i det område,« siger Christine Lind Behrens og tilføjer:

»Alligevel er det interessant, at studiet sætter fokus på problemstillingen, da mange nok ikke er opmærksomme på, at området omkring øjnene også bør solbeskyttes.«

Det er altså vigtigt at huske området omkring øjnene og selve øjenlågene. Hvis man ikke kan forlige sig med den fedtede følelse på øjenlågene, kan man i stedet investere i et par gode solbriller.

»Hvis man bruger solbriller med uv-filter, beskytter det øjenlågene. Jo større solbrillerne er, jo større område beskytter de,« fortæller Christine Lind Behrens.

Ifølge den britiske undersøgelse findes mellem fem og ti procent af tilfældene af hudkræft specifikt på øjenlågene. Kræftens Bekæmpelse ligger dog ikke inde med tilsvarende danske tal.

»Men eftersom danskere og englændere ligner hinanden - lys hudtype, samme klima med mere - forestiller jeg mig, at tallet vil være nogenlunde det samme for Danmark,« bemærker Christine Lind Behrens.

Christine Lind Behrens tilføjer dog, at cirka 90 procent af alle tilfælde af hudkræft på øjenlågene er basalcellekræft, der er den mindst alvorlige form for kræft i huden.

»Kun cirka en procent af tilfældene er modermærkekræft, der er den mest alvorlige form for kræft i huden,« forklarer Christine Lind Behrens, seniorprojektleder i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens solkampagne.

Man bør som hovedregel beskytte sig med skygge, solhat og solcreme, så snart uv-indekset har bevæget sig op på tre eller derover. Selv om det er halvskyet, kan uv-indekset godt være over tre i Danmark. Og rejser man sydpå, kan det være væsentligt højere.

/ritzau/FOKUS