Nede i den store vandmaskine

Tag med ned i den velsmurte og komplekse maskine under Den Blå Planet, dér hvor alt styres og reguleres for at havdyr i syv mio. liter vand trives optimalt.

Projektleder Torben Schack besigtiger rummet over den gigantiske oceantank, der rummer fire mio. liter vand i evig cirkulation. Foto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks kommende nationalakvarium, Den Blå Planet, er ikke bare enestående i kraft af de tusindvis af fisk i et omfattende og hypermoderne vandland bag tykke ruder.

Under de snesevis af akvarier gemmer sig en kæmpemæssig, velsmurt maskine, der får hele det livgivende vandshow til at køre i døgndrift.

Her, i akvariets maskin- og kontrolrum, renses millioner af liter vand, vandtemperaturer og saltindhold reguleres og alt overvåges med sensorer og computere i et komplekst system, der giver minder om et mindre atomkraftværk. Det er vandstyring og ditto overvågning på højeste teknologiske niveau.

Torben Schack, der er projektleder i konsulentvirksomheden Cowi, viser hjemmevant rundt i det lange maskinrum under det topdesignede nationalakvarium.

Han har lige fra starten været med til at planlægge den tekniske udførelse af hele dette gigantiske system af pumper, rør, vandrensere og vandbeholdere, der gemmer sig i rum efter rum under akvariet, og som på mange måder medvirker til at gøre det enestående på verdensplan.

»Det er f.eks. det eneste akvarium i verden, der både kan levere koldt og varmt og salt og ferskt vand – altså et firestrenget vandsystem,« forklarer han.

Det salte vand kommer fra et 1,6 km langt rørsystem, der suger vand ind fra ti meters dybde ude i sejlrenden i Øresund. Her er vandet rent. Til gengæld er saltindholdet for lavt, især til de tropiske oceanfisk. Af samme årsag bliver vandet fra Øresund rørt op med tonsvis af specialsalt, der foruden almindelig natriumklorid indeholder en række af de mineraler, der findes i de store oceaner.

Australsk firma

Størsteparten af akvariets maskinrum er for en pris på cirka 100 mio. kroner leveret og opstillet af det australske firma Advanced Aquarium Technologies, der er storleverandør til akvarier verden over.

I perioder har haft australierne haft over 20 indfløjne mænd fuldtidsbeskæftiget med at få virvaret af rør og pumper til at spille sammen. En væsentlig opgave har bl.a. været at sikre, at intet ruster og forgår i det salte vand, så næsten alt er holdt i plast, i nogle tilfælde endda i titanium eller såkaldt kunstharpiks.

En helt central opgave i det cirka 4.000 kvadrameter store maskinrum er at sikre, at vandet renses for alger, fiskenes afføring og lignende. Af samme årsag pumpes vandet gennem et sindrigt system af store beholdere med sandfiltre og gennem såkaldte proteinskummere, og før returvandet pumpes tilbage til Øresund får det en kraftig belysning med ultraviolette stråler, som steriliserer samtlige organismer med det resultat, at Øresund ikke lige pludselig bliver befængt med en lang række invasive arter.

Mest imponerende er renseanlægget til den fire mio. liter store oceantank, hvor hammerhajer, rokker og andre store fisk boltrer sig. Her renses tre mio. liter vand i timen i en serie af vandfald, der bringer tankerne hen på et mini-Niagara. Over selve oceantankens store vandspejl hænger et skinnesystem, der gør det muligt at trække nyindkøbte fisk i bassiner ind over tanken, hvorfra man kan sænke havdyrene ned i deres nye vandmiljø i Kastrup.

Tankens hammerhajer er ankommet med fly fra en stor hajgrossist i Taiwan ved navn Fred Fan. For nylig leverede Fred Fan fire hvalhajer til et akvarium i USA. De store havdyrs tanke var så store og tunge, at der kun var plads til tre af dem i et helt jumbo-fragtfly, fortæller Torben Schack. Den sidste blev fløjet ind med et mere gængs Hercules-transportfly.

Det omfattende maskineri bag de millioner af liter vand i Den Blå Planet har i måneder været gennem et omfattende testforløb, så alt burde klappe til den store premieredag 22. marts.