Nedbrud hos YouSee er meldt til politiet: Mistanke om »bevidst skadelig handling«

YouSee, der er en del af TDC Group, har anmeldt det nedbrud til politiet, som ramte tusindvis af kunder nytårsaften. Selskabet har efter undersøgelse mistanke om, at der er foregået en »bevidst skadelig handling«.

TDC Group, som ejer YouSee, har nu meldt nedbruddet nytårsaften til politiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen

TDC Group har efter en omfattende intern undersøgelse anmeldt nedbruddet hos YouSee nytårsaften til politiet.

Selskabet mener, det landsdækkende tv-nedbrud nytårsaften skyldes »en bevidst skadelig handling begået mod YouSee«, oplyser selskabet.

»Det stod relativt tidligt klart for os, at der formentligt var tale om en bevidst handling. Det er en tese, vi har nu har belæg for, og derfor træder politiets kompetencer nu ind,« siger koncernchef Pernille Erenbjerg fra TDC Group til Berlingske.

Hos politiet bekræftes det på Twitter, at man har modtaget anmeldelsen:

Mere end en million kunder mistede deres TV-signal nytårsaften, hvilket gjorde mange frustrerede, da de dermed gik glip af Dronningens nytårstale, som traditionen tro vises nytårsaften klokken 18.

Efter nedbruddet har det været fremme, at også Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) har set nærmere på nedbruddet. Men det er helt normalt, at Center for Cybersikkerhed under FE må ind over større og mindre nedbrud, fortalte enhedens chef, Thomas Lund-Sørensen.

TDC har imidlertid haft en såkaldt intern task force til at gennemgå og analysere fejlen. Også eksterne eksperter har været involveret, og nu har selskabet et klart billede af, hvad der er sket.

»Der er tale om et kompliceret nedbrud, som kræver detaljeret viden om YouSees setup og tv-platform. Vi vurderer på den baggrund, at der er tale om en bevidst skadelig handling,« lyder det fra Pernille Erenbjerg.

Fejlen er opstået i det udstyr, som YouSee bruger til at distribuere tv-signalerne. Udstyret består af bokse, der i virkeligheden er computere, som er placeret på 33 forskellige steder rundt om i landet.

TDC Group har været tilbageholdende med at melde noget ud indtil nu, da selskabet ikke har villet bidrage til spekulationer, før man havde undersøgt sagen. Pernille Erenbjerg forklarer også, at der er flere detaljer, selskabet ikke har lyst til at få ud på nuværende tidspunkt.

»Det er har været intenst og omfattende siden lørdag, og vi er mange mennesker, der har brugt uhyggeligt meget tid på det her. Det er klart, at vi har haft fokus på to ting: at få tv-signalet op igen og få analyseret, hvad er det egentligt, der er sket,« siger hun.

Nedbruddet nytårsaften vedrører udelukkende distribution af YouSees tv-signal.