Nedbrændt badehotel: Et nationalt klenodie i yderste klit-række

Svinkløv Badehotel er en del af kulturarven - et levende minde fra en svunden tid.

Svinkløv badehotel er natten til d. 26. september brændt ned til grunden. Svinkløv badehotel blev bygget i 1925 og var Danmarks største træhus. (Foto: Benny Lind/Scanpix 2016). (Foto: /Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er et stykke danmarkshistorie, som i nat blev ødelagt, da Svinkløv Badehotel brændte ned til grunden.

Den nu raserede hovedbygning blev bygget i 1924, hvor badefeberen allerede havde raset i årtier blandt borgerskabet. Man »lå på landet« og man var begyndt at dyrke den sunde krop med frisk luft og havbade. Badehoteller og badepensioner skød op som paddehatte på den jyske Vestkyst, og det skete ikke altid helt i pagt med naturen.

Dansk-amerikaneren Carl Brix Kronborg, der var kommet hjem til Danmark efter krigen med penge på lommen, havde dog besvær med at få tilladelse til at bygge sit drømmehotel i bunden af Jammerbugten, hvor den nye Svinkløv Klitplantage.har stoppet sandflyvningen og gjort området attraktivt for badegæster.

Kronborg ville bygge sit hotel kun 200 meter fra Slettestrand i yderste klitrække for foden af Lien-skrænten, og det var for kystnært selv for 1920'erne.

I sidste ende fik Kronborg dog tilladelse af klitvæsenet til at bygge sit hotel, muligvis fordi arkitekten var en Kongelig Bygningsinspektør og det borgede for kvaliteten. Det skriver VisitJammerbugten.dk, hvor man kan læse mere om botellets betydning for lokalområdet.

Den Kgl. Bygningsinspektør Einar Packness tegnede den oprindelige lange stråtækte hovedbygning af træ, som for en stor del stod som oprindeligt bygget, da branden brød ud i nat. Det indre er løbende renoveret og moderniseret, men vinduer og ydervægge så ud som i 1925, da hotellet ved sin åbning stod klar til at modtage 14 pensionærer.

Svinkløv Badehotel er natten til mandag brændt ned til grunden. Her ses brandtomten mandag morgen. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger.

Det var dog alt for småt, og allerede ni år efter havde Brix Kronborg udvidet til de 36 værelser, som hotellet også havde indtil i nat. Udvidelsen med de nye væresler skete i et anneks, der blev bygget i 1933, og som stadig står intakt efter branden.

Til det kræsne storbypublikum i 30'erne ,som var vant til moderne luksus, var der nu indlagt elektricitet, og der var endda rindende koldt vand på nogle af værelserne.

Carl Brix Kronborg drev hotellet til sin død i 1959, hvorefter hans hustru Ebba tog over. Først i 1970 blev Kronborg-parrets livsværk overdraget til Else og Ebbe Sørensen, der kom fra københavn og oprindeligt ville skabe et refugium med fred og ro ud til havet.

Sørensen-parret »overgav sig« dog til Svinkløv-stemningen og endte med at drive badehotel i klassisk stil i 17 år frem til 1987. Dog med yoga og filosofi som tilbud til gæster og besøgende, foruden eftermiddagskaffe og den berømte valnøddekage. Det skriver hotellets egen hjemmeside Svinkloev-badehotel.dk

I 1987 blev hotellet overtaget af endnu et værtspar med stor kærlighed til kunsten og kulturen. Bjørn og Nete Bilgram drev hotellet frem til 1994 og indførte traditionen med matineer og udstillinger på det gamle hotel, som på dette tidspunkt i sig selv var blevet en kulturperle, mens de fleste af de andre badehoteller var revet ned og erstattet af sommerhuse.

I 1994 blev Svinkløv Badehotel for første gang overtaget af en vært, der var uddannet og opvokset i hotelbranchen. Den hotel- og kokkeuddannede Lise Emborg videreførte hotellets tradition for kultur, men satte desuden et stærkt fokus på køkkenet. Med ansættelsen af Kenneth Hansen som køkkenchef blev restauranten drevet helt til den gastronomiske top. Han vandt en fornem sølvmedalje i Bocuse d'Or i 2014, skriver VisitNordjylland.dk, der fremhæver brugen af lokale råvarer.

Efter sidste års sæson overtog Louise og Kenneth Toft-Hansen Svinkløv Badehotel fra Lise Emborg.