Nazijæger vil fortsætte jagten på danske nazister

Den 90-årige dansker Helmuth Leif Rasmussen er ikke den eneste dansker, som nazijægeren Efraim Zuroff vil have retsforfulgt.

»Hvis en person er i live og rask nok til en retssag, er der ingen grund til at ignorere sagen. Sådan en person er den sidste, der fortjener, at en sag bliver droppet.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Jagten på danske nazister, der medvirkede i forfølgelsen af jøder under Anden Verdenskrig, fortsætter. I hvert fald hvis det står til Simon Wiesenthal Centeret i Israel og centerets chefnazijæger, Efraim Zuroff.

»Vi skal finde flere danskere. Vi tror, at der måske er omkring 20 i live i dag, men vi ved det ikke. Men vi vil gøre alt for at finde dem. Det er ikke kun et spørgsmål om en persons gerninger, spørgsmålet er vigtigere og større end det,« siger Efraim Zuroff.

Udmeldingen kommer, efter at nazijægeren tirsdag eftermiddag indgav en anmeldelse til Københavns Politi mod den 90-årige dansker Helmuth Leif Rasmussen, der stod vagt ved en koncentrationslejr i Hviderusland under Anden Verdenskrig.

Siden 2002 har Simon Wiesenthal Centeret med »Operation sidste chance« forsøgt at stille nazistiske krigsforbrydere til ansvar for deres gerninger.

På spørgsmålet om, hvorvidt nazijægeren har noget personligt problem med at jagte og forsøge at retsforfølge personer så lang tid efter, at de angiveligt har begået forbrydelser, svarer Efraim Zuroff:

»Laver du sjov? Hvis en person er i live og rask nok til en retssag, er der ingen grund til at ignorere sagen. Sådan en person er den sidste, der fortjener, at en sag bliver droppet.«

Det er bogen »En skole i vold«, som er årsag til politianmeldelsen mod den 90-årige dansker. Bogen er skrevet af de to danske historikere Dennis Larsen og Therkel Stræde, som har gravet i de danske vagters rolle i fangelejren i Bobruisk i Hviderusland under Anden Verdenskrig.

Og med de to historikeres hjælp mener Efraim Zuroff, at en eventuel efterforskning kan sætte en række forhold på plads.

»De har virkelig meget ekspertise især omkring, hvilken rolle de danske fangevogtere spillede. De kan give politiet og efterforskerne en helt masse informationer,« siger nazijægeren.

Helmuth Leif Rasmussen var kun 17 år gammel, da han meldte sig ind i Frikorps Danmark, og han fastholder, at han kun har overværet henrettelser af jøder, da han var vagt i koncentrationslejren.

Selv om det nu er mange årtier siden, det skete, fastholder Efraim Zuroff, at han håber, at de danskere, der begik krigsforbrydelser mod jøder under Anden Verdenskrig, bliver straffet:

»De her personer er de sidste personer i verden, der fortjener nogen som helst form for sympati. De havde absolut ingen sympati for deres ofre, og nogle af deres ofre var ældre dengang, end de selv er i dag.«

Simon Wiesenthal Centeret håber nu, at det danske justitsministerium vil gå ind i sagen.