Navneaktivister udfordrer retsstaten

Tre personer blev fredag sigtet for at bryde rettens navneforbud mod en mand, som angiveligt ville slå Lars Hedegaard ihjel. Det skete ved en retssag mod Hedegaard, der står tiltalt for selv at bryde samme navneforbud. Anklageren og dommerforeningen mener, at krænkelsen undergraver retssystemet.

Lars Hedegaard, der i går stod tiltalt for at bryde navneforbuddet mod sin attentatmand, ser intet problem i, at han eller andre røber mandens fulde navn, som flere sympatisører gjorde det ved retten, idet de var iført T-shirts med mandens navn påtrykt. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ungdomspolitikeren kaldte det selv »en politisk manifestation« foran retslokalet på Frederiksberg. Han ville teste, hvor grænsen går for navneforbuddet i straffesagen mod islamkritiker og medlem af Trykkefrihedsselskabet Lars Hedegaard.

Det fandt Ken Kastaniegaard Vinberg hurtigt ud af. Med to partifæller fra Konservativ Ungdom var han mødt op til retssagen mod Hedegaard, der flere gange har krænket navneforbuddet mod den mand, som i februar 2013 forklædt som postbud foran islamkritikerens hoveddør angiveligt forsøgte at tage Hedegaards liv ved at affyre en pistol mod hans hoved.

Iført en hvid T-shirt med navnet på den formodede gerningsmand blev Ken Kastaniegaard Vinberg nægtet adgang til retssalen, og en politimand trak ham til side med en klar besked: Hvis han ikke tog T-shirten af, ville han blive sigtet for at overtræde navneforbuddet. Et forbud, den konservative københavner ikke giver meget for.

»Det er latterligt, at vi skal køre en retssag mod manden, der blev overfaldet, i stedet for mod gerningsmanden, hvis navn alligevel er offentligt kendt,« siger Ken Kastaniegaard Vinberg med henvisning til, at både Hedegaard og flere andre offentligt har afsløret BHs fulde navn. Politiet har endnu ikke pågrebet manden, som er eftersøgt internationalt. BH sad i en periode fængslet i Tyrkiet, men han blev af ukendte årsager løsladt i stedet for at blive udleveret til Danmark.

Mens Vinberg tog T-shirten af og forlod retten, var historien en anden for aktivist og bestyrelsesmedlem i Trykkefrihedsselskabet Torben Mark Pedersen. Han var ved retssagens begyndelse iført samme t-shirt og blev af Københavns Politi sigtet for at overtræde retsplejeloven. Torben Mark Pedersen forstod ikke sigtelsen:

»Det er min ret som frit menneske i et frit land at gå i en hvilken som helst T-shirt, som det passer mig. Det hører totalitære stater til, at myndigheder skal bestemme, hvordan man skal gå klædt.«

Undergravende for retsplejen

Sagens hovedperson, Lars Hedegaard, begriber heller ikke politiets sigtelse, ligesom han ikke forstår sagen mod sin egen person.

Den kontroversielle debattør ser intet problem i, at han eller andre røber BHs fulde navn, selv om hans identitet er beskyttet af rettens navneforbud. For Hedegaard handler sagen om, at han frygter for sit liv. Den formodede gerningsmand er nemlig stadig på fri fod, og indtil politiet pågriber ham, er Lars Hedegaard ikke tryg.

»Skal hensynet til BHs følelser veje tungere end min ret til at beskytte mit eget liv? Manden var efter min bedste overbevisning sendt i byen af Islamisk Stat eller en anden terrororganisation for at skaffe mig af vejen. Det kan han forsøge igen, så det er i min interesse at gøre navnet så kendt som muligt,« siger Lars Hedegaard.

Anklageren, Jesper Holm fra Københavns Politi, kan godt sætte sig ind i islamkritikerens bekymringer. Men både Hedegaard og alle andre er nødt til at respektere retsstatens principper, siger han til Ritzau:

»Jeg forstår godt Lars Hedegaards frustration over, at den pågældende ikke er blevet fanget. Men det ændrer ikke ved, at man bliver nødt til at overholde rettens afgørelse om et navneforbud.«

Formand for Dommerforeningen, Mikael Sjöberg, hæfter sig ved, at forbuddet er stadfæstet i landsretten. Han vil ikke udtale sig om den konkrete sag, men han understreger, at det generelt »er problematisk«, hvis navneforbud overtrædes.

»Det er i sidste ende et spørgsmål om tillid til domstolene og til vores retssamfund i det hele taget. Et navneforbud er en retsgaranti for den pågældende person. Så kan man synes, det er rigtigt eller forkert. Men det er noget, domstolene bestemmer, fordi nogle betingelser i retsplejeloven er opfyldt,« siger Mikael Sjöberg:

»Det er undergravende for retsplejen, og det er ikke i orden. Det er ulovligt, og overtrædelse kan straffes med bøde.«

Sysette Vinding Kruse, formand for Advokatrådets Strafferetsudvalg, peger på, at der er en »meget, meget god grund« til navneforbuddet.

»Nu er manden jo altså ikke dømt. Grunden til navneforbuddet er, at det her er en meget alvorlig sag. Og han er uskyldig, til det modsatte er bevist. Det er udgangspunktet. Derfor er det en lovovertrædelse at offentliggøre hans navn, hvad enten det er Hedegaard selv, T-shirtfolket, bloggere eller journalister. Punktum,« siger Sysette Vinding Kruse:

»Men jeg kan forstå, at Lars Hedegaard har påberåbt sig nødværge, og så må retten tage stilling til, om det gælder i hans tilfælde. Hvis det er tilfældet, har vi en ny situation, for så bliver navneforbuddet meningsløst.« Hos Københavns Politi bekræfter vagtchef Henrik Brix, at der i byretten under Lars Hedegaard-sagen »var lidt omkring, hvordan man ytrer sig«.

»Der var nogle støtter til Lars Hedegaard, som havde lavet T-shirts, hvor det her navn fremgik. Det er tre personer blevet sigtet for,« siger Henrik Brix og tilføjer, at de pågældendes T-shirts er blevet beslaglagt.

Indtil dommen mod Lars Hedegaard falder den 4. marts, kan Torben Mark Pedersen og to andre derfor se frem til en bøde fra Københavns Politi.