Navn og billede offentliggjort: Her er Lars Hedegaards formodede attentatmand

Københavns Politi efterlyser Basil Hassan med foto. Basil Hassan er den person, der igennem flere år har været kendt i pressen som BH, og som er internationalt efterlyst i forbindelse med drabsforsøget på Lars Hedegaard, der fandt sted den 5. februar 2013 kl. 11.21 på Hedegaards daværende bopæl Pelargoniavej på Frederiksberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Københavns Politi

Næsten fire år efter drabsforsøget på journalist, forfatter og samfundsdebattør Lars Hedegaard vælger Københavns Politi nu at offentliggøre navnet på den mand, der er internationalt efterlyst for attentatforsøget.

Manden, der hidtil har været kendt som BH, hedder Basil Hassan. Han blev den 7. november 2014 ved et retsmøde afholdt for dobbelt lukkede døre fængslet in absentia ved retten på Frederiksberg og blev herefter internationalt efterlyst.

Det var den 5. februar 2013 kl. 11.21, at Basil Hassan forklædt som postbud affyrede et skud mod Lars Hedegaard foran den tidligere formand for Trykkefrihedsselskabets daværende bopæl på Pelargoniavej på Frederiksberg. I en periode sad Basil Hassan fængslet i Tyrkiet, men her slap myndighederne ham fri. Det betød, at Danmarks anmodning om udlevering ikke blev efterkommet.

Siden 2014 har der været nedlagt navneforbud i sagen, men i slutningen af november 2016 nævnte og navngav en amerikansk hjemmeside Basil Hassan som den efterlyste gerningsmand til angrebet på Lars Hedegaard. Det fik Radio24Syv til at indbringe sagen for retten med krav om, at navneforbuddet skulle ophæves.

Det valgte Retten på Frederiksberg at gøre den 28. november 2016, men forsvarsadvokaten kærede kendelsen til Østre Landsret. Her blev byrettens beslutning imidlertid stadfæstet den 14. december, og derfor vælger Københavns Politi nu at offentliggøre attentatmandens navn og foto.

Tilbage i marts blev Lars Hedegaard idømt en bøde på 10.000 kroner af Retten på Frederiksberg for selv at have offentliggjort navnet på sin formodede attentatmand.