Nauntofte: DR lokkede mig i fælde

Tv-journalisten Jens Nauntofte overvejer at hive DR i Pressenævnet efter beskyldninger om at have været en ‘rød lejesvend’.

Journalist Jens Nauntofte.
Læs mere
Fold sammen

Journalist Jacob Rosenkrands, DR, har overtrådt god presseskik ved ikke at konfrontere journalist Jens Nauntofte om, at han - Nauntofte - angiveligt skulle havde været, hvad Rosenkrands kalder en ‘rød lejesvend’.

Det mener Jens Nauntofte, som derfor nu overvejer at indklage tv-stationen for Pressenævnet. Nauntofte skrev søndag i en mail til chefen for DR-kultur, Søren Mikael Rasmussen, at sagen ville blive indbragt for Pressenævnet i dag, hvis ikke der blev bragt en berigtigelse i forbindelse med udsendelsen ‘Jagten på de røde lejesvende’, som blev bragt i aftes.

Men i dag siger Nauntofte til Berlingske.dk, at han i samarbejde med sin advokat overvejer sagen ved Pressenævnet.

- Det haster ikke, siger Nauntofte, som mener, at studieværten Jacob Rosenkrands har krænket god presseskik i forbindelse med udsendelsen

- Jeg blev fanget i en fælde i går, fordi jeg bliver sat til at læse et stykke op, hvor jeg gengiver, hvordan det så ud for mig, da jeg stod der og så kampvognene buldre ind (I Saigon i 1975. red.) Men den bog er fuld af kritik af det besynderlige styre, som jeg var fange hos i en hel måned efter Saigons fald. Jeg blev spærret inde på mit hotel og først lukket ud efter 30 dage. Min bog er meget kritisk, ligesom den store DR-udsendelse, jeg lavede i 2000, siger Nauntofte.

Men har du været en såkaldt rød lejesvend?

- Jeg har aldrig været rød lejesvend. Jeg er aldrig blevet beskyldt for at være rød lejesvend - hverken af Erhard Jakobsen eller nogen andre i mine 30 år i Danmarks Radio. Det er en gang sket - det er i denne udsendelse - hvor Jakob Rosenkrands antyder det, siger Nauntofte og fortsætter:

- Han konfronterer mig ikke med det. Men han kalder udsendelsen for ‘Jagten på de røde lejesvende’. Og da den bliver vist, kan jeg se, at jeg bliver stemplet som rød lejesvend. Det er et brud på god presseskik. Det er ganske ukarakteristisk for Danmarks Radio, som har nogle objektivitetskrav. Det er ganske urigtigt, at jeg er rød lejesvend. Jeg har aldrig været det. Han kan ikke komme af sted med bare at erklære, at det er jeg.

Nauntofte siger videre, at han ‘ikke er specielt vild med kommunister.

- Jeg er ikke specielt vild med vietnamesiske kommunister. Og da jeg lavede den udsendelse 25 år efter, konfronterede jeg FNLs talsmand med hans besynderlige virke i byen i månederne før. Der går jeg ham meget hårdt på klingen. Jeg siger: Det var jo en forvridning af det hele. I sagde, at I var neutrale, men det var I ikke. Og jeg sagde til ham: Vel var I da kommunistiske. I stod og hoppede og dansede den dag, kampvognene fra Hanoi rullede ind. Han sagde: Nej, det var bestemt ikke sådan.

Jeg beskriver det objektivt i min bog - men kritikken ligger nedenunder - den dobbelte kritik. Både af det ynkelige regime, der bryder sammen og flygter med dollars og guldbarrer ud af landet, og på den anden side det ligeså beskidte regime, der rykkede ind og puttede folk i genopdragelseslejre - i Gulag-lejre. Jeg troede, at jeg skulle være i DR's udsendelse som en tidsvidne - og ikke som sigtet, om jeg så må sige. Det fatter jeg ikke.

Har Rosenkrands fortalt, hvad vinklen var?

- Ja. Men hvis han havde sagt, at navnet på udsendelse var ‘Jagten på de røde lejesvende’, og at jeg var én af dem, så havde jeg sagt nej til at deltage. Det er der aldrig nogen, der har beskyldt mig for at være. Alle de andre fem, han har i studiet, har han noget på fra deres DR-tid. Der er udsendelser, han kan konfrontere dem med. Men det har han ikke med mig, siger Nauntofte.