NATO-posten nærmer sig

Ingen NATO-lande har officielt erklæret deres modstand mod Anders Fogh som generalsekretær. Tyrkiet er skeptiske, forlyder det.

Om ti dage er alt formentlig afgjort. Måske endda før. Men når NATO-landenes stats- og regeringschefer mødes til alliancens 60 års-jubilæumstopmøde den 3. og 4. april, forventes det, at alliancens næste topchef er udnævnt. Og den danske statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) ligger lunt i svinget til at få posten.

Eneste synlige udestående er tilsyneladende Tyrkiet, som via en anonym kilde i går lod nyhedsbureauet Reuters vide, at Fogh ikke er deres foretrukne mand på posten. Den tyrkiske kilde lod ligefrem forstå, at Fogh er »plettet« af flere årsager. Dels modviljen mod at lukke den kurdiske TV-station ROJ TV, som sender fra Danmark, og som både Tyrkiet og USA hævder er finansieret af den kurdiske terrororganisation PKK. Dels det forhold, at Anders Fogh Rasmussen i 2003 udtalte, at Tyrkiet aldrig ville opnå fuldgyldigt medlemskab af EU. Og endelig Foghs håndtering af Muhammed-krisen, som – ifølge den tyrkiske kilde – på det nærmeste diskvalificerer Fogh i sig selv.

Muhammed-krisen spøger
»Krisen om de tegninger har en større dimension end bare Tyrkiet. På et tidspunkt hvor NATO formentlig skal påtage sig et større ansvar i Afghanistan og Pakistan, er det ikke den rette indstilling til den muslimske verden at have en generalsekretær, som har en sådan stødende tilgang til milliarder af muslimer,« lød det skarpt fra kilden, som vurderer, at Tyrkiet i løbet af de næste par dage afgør, om landet vil nedlægge veto mod Foghs kandidatur. Tyrkerne ser klart hellere den canadiske forsvarsminister Peter McKay på posten. Men spørgsmålet er, om tyrkerne vil blokere for Fogh, eller om de blot har behov for at sende lidt utilfredshed ud mellem sidebenene, før Fogh endelig sætter sig på posten, og de dermed sikrer sig den nye generalsekretærs opmærksomhed.

I USA er man givetvis fuldt ud klar over Tyrkiets holdning, men alligevel har man fra Washington meddelt NATO, at USA er bag Fogh. Således har den danske statsminister støtte fra de alle de mest magtfulde NATO-lande, inklusive centrale EU-lande som Tyskland, Frankrig og Storbritannien, som helst ser en repræsentant fra et EU-land på posten.

Støjberg vil blive stolt
Det ser altså godt ud for Foghs NATO-jagt, og på den hjemlige front er selv de mest hårdkogte benægtere af, at Anders Fogh Rasmussen kunne finde på at forlade dansk politik, også ved at bløde lidt op. Således er Venstres politiske ordfører Inger Støjberg holdt op med stædigt at fastholde, at Anders Fogh ikke er kandidat.

»Jeg vil ikke spekulere i det overhovedet. Men hvis det skulle ske, at Fogh en dag fik en flot international toppost, så vil jeg være stolt,« siger Inger Støjberg.

Men I må da snart i Venstre begynde at forholde jer til, at jeres partiformand kan være væk om få dage?

»Jeg vil ikke forholde mig til det, og jeg tror ikke noget som helst om det,« siger hun.