Nato-besparelse kan lukke Finderup-bunker

Der var protester fra fredsbevægelsen, da Nato byggede sin kommandobunker i 1984 i Finderup. Nu skal bunkeren 70 meter under jorden måske spares væk.

125 militære arbejdspladser 70 meter under jorden ved landsbyen Finderup ved Viborg risikerer at forsvinde, når Nato-toppen i denne weekend skal træffe beslutninger om at slanke den militære alliance.

Det er den underjordiske militære bunker under lyngheden ved Finderup, der kan blive ofret som led i Natos nye kommandostruktur.

Men en mulig lukning og tab af arbejdspladser er ikke lige om hjørnet og ventes tidligst afklaret næste sommer, siger flere kilder.

Bunkeren Caoc 1 (Combined Air Operations centre) med 125 medarbejdere, heraf 40 procent danskere, er én blandt fire luftovervågningsenheder i Nato i Europa.

For at spare penge er det besluttet at lukke to af de fire. De tre andre underjordiske bunkere ligger i Tyskland, Grækenland og Italien.

Hele Natos spareøvelse, som er på dagordenen under topmødet i Portugal, er at reducere antallet af medarbejdere på kommandocentre fra 13.000 til 9000.

Presseofficer Kim Jensen fra Caoc 1 siger, at bunkeren i Finderup blev færdigbygget i 1985. Det er en atom- og giftgassikret installation og et levn fra den kolde krigs dage.

- Opgaverne kunne i dag lige så godt gennemføres fra en overjordisk kontorbygning et hvilket som helst sted, siger Kim Jensen.

Caoc i Finderup har til opgave i fredstid at sikre luftovervågning af dansk, norsk, britisk og islandsk luftrum samt havområderne imellem disse lande.

Kim Jensen oplyser, at der i dag sammenlagt er 200 medarbejdere tilknyttet Caoc 1, heraf 50-60 udlændinge med familie - de fleste bosat i Viborg.

Ud over danskere er der ansat militærfolk fra Norge, Tyskland, Storbritannien, Polen og Italien.

/ritzau/