Nationalbank i rette med Thor P

Nationalbankdirektøren kommer med sin hidtil skarpeste kritik af regeringen efter finanslovsudspillet.

Nationalbankdirektør Nils Bernstein styrer mod et opgør med regeringen om den økonomiske politik, skriver dagbladet Børsen onsdag.

Regeringens fremlæggelse af en ekspansiv finanslov for 2008 og dens øvrige planer for dansk økonomi udløser en af de skarpeste reaktioner fra Danmarks Nationalbank set over de næsten præcis 25 år, hvor Danmark har ført fastkurspolitik.

I et interview med dagbladet Børsen erklærer Nils Bernstein sig direkte uenig i regeringens finanslov, tvivler på evnen til at indfri løfterne om at begrænse den offentlige udgiftsvækst på længere sigt og sporer et skred i viljen til at fastholde de seneste 25 års opbakning til fastkurspolitikken blandt politikerne på Christiansborg.

»Min holdning er, at der bestemt ikke er behov for en ekspansiv finanspolitik. Regeringen foreslår en positiv finanseffekt på et tidspunkt, hvor økonomien befinder sig på toppen af en højkonjunktur. Begrænsningen i dansk økonomi er det stramme arbejdsmarked, og i den situation er der ikke behov for en ekspansiv finanspolitik,« siger Nils Bernstein til Børsen.

Kilde: Børsen