National handleplan skal afværge unødige indlæggelser

Sygeplejersker kræver handling fra politikere.

Grethe Poulsen på 70 år har været syg kastebold mellem plejehjem og hospital i Herlev. Fra venstre er det Grethe, Sosu-medhjælper Michael, sygeplejerske Anne og Grethes mand Frede. Fotograferet torsdag den 19. marts 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nogle steder går det fint. Men andre steder er der et fodslæbende samarbejde mellem kommuner, sygehuse og praktiserende læger, og det går ud over skrøbelige, syge ældre, som indlægges igen og igen med væskemangel og andre problemer, som burde kunne behandles uden at sende dem på hospitalet.

Det problem skal tages alvorligt, og derfor bør der udarbejdes en landspolitisk handleplan, der sikrer, at kommuner, sygehuse og almen praksis arbejder bedre sammen til gavn for patienterne.

Sådan lyder kravet nu fra Dansk Sygeplejeråd, efter at Berlingske har beskrevet problemet med et stigende antal såkaldte forebyggelige indlæggelser, som er vokset til 67.000om året.

»Tallene sætter en tyk streg under, at der er for stor forskel på, hvilke sundhedsydelser den enkelte kommune tilbyder. Det er desværre en kendsgerning, at sygehuse, kommuner og almen praksis ikke taler nok sammen, og det resulterer i unødvendige indlæggelser. Det skaber forvirring og utryghed, der kan forværre helbredstilstanden hos patienter,« siger formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen.

Ifølge sygeplejerskerne er der brug for en helhedsorienteret plan for det nære sundhedsvæsen - f.eks. kommunale plejehjem, hjemmepleje og de praktiserende læger.

Planen skal understøtte det arbejde, der er i gang med at etablere en fremtidige sygehusstruktur, hvor der i øjeblikket er ved at blive bygget en række »supersygehuse«, og hvor målet er, at der ad åre skal være omkring 20 akutsygehuse herhjemme.

»De gode eksempler findes, og nogle kommuner samarbejder allerede i dag målrettet med sygehuse og praktiserende læger for at sikre en høj grad af tryghed og kvalitet i behandlingen af ældre patienter,« siger Grete Christensen og fortsætter:

»Men der er brug for at få alle kommuner med. Politikerne kan ikke bare læne sig tilbage og håbe på, at kommunerne lærer af hinanden. Derfor er der behov for en national plan med retningslinjer for kommunerne, som er forankret hos regeringen og Sundhedsministeriet.«

Grete Christensen fremhæver desuden vigtigheden i at have medarbejdere med de rette kompetencer ansat i hjemmesygeplejen og på landets plejecentre, som kan aflæse borgernes signaler og efterfølgende sætte gang i den rette behandling.