Natasha fra Hellerup kæmper for ligestilling med sin ikoniske turban på hovedet

30 år fredag. Natasha Al-Hariri kæmper for, at unge kvinder med minoritetsbaggrund ikke føler sig kuet og begrænset hverken af samfundet eller deres eget bagland.

Natasha Al-Hariri Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

»Fuck, hvor er jeg stolt af de ting, jeg har opnået de seneste år«.

Sådan lyder det fra Natasha Al-Hariri, når hun ser tilbage på de seneste ti år, nu, hvor hun runder 30 leveår.

Hun har fået mand og to børn, hun har færddiggjort jurastudiet og er blevet selvstændig konsulent, og så er hun blevet et kendt ansigt i integrationsdebatten.

Her taler hun med sin efterhånden ikoniske sorte turban på hovedet for ligestilling og særligt kvinders ret til at bestemme over sig selv. Også når det gælder muslimske kvinder, der ønsker at dække deres hår med et tørklæde – eller en turban.

Mange så med, da Natasha Al-Hariri i Debatten på DR2 i 2017 fik af vide: »Du skal lige tage den der af hovedet«, af Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, som fortalte, hvad han mener, der skal til for at være dansk.

Men der er ikke nogen mand – hverken fra Dansk Folkeparti eller fra muslimske kredse – der skal bestemme, hvordan Natasha Al-Hariri går klædt. Ingen skal fortælle hende, at hun skal fjerne sin turban, eller at hun skal gå mere tildækket klædt. Og selvfølgelig kan man være muslim og dansker på én gang. De budskaber har hun gentaget igen og igen.

Juletræ, tatovering og ramadan

Fremover håber hun, at flere vil hjælpe med at sprede de budskaber.

»Jeg ønsker et mere ligestillet, retfærdigt samfund for mine børn og alle vores børn. Jeg vil rigtig gerne have, at unge kvinder med minoritetsbaggrund ikke føler sig kuet og begrænset på nogen måde – uanset om det er fra samfundet eller fra baglandet. Og at der er flere, som joiner mig i den kamp for at skabe et mere åbent, ærligt og stærkt samfund, båret frem af stærke kvinder,« siger hun.

Martin Henriksen bad hende tage sit tørklæde af. Nu hører vi Natasha Al-Hariri om hendes synspunkter inden for integration, assimilation og tørklæder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

»Jeg føler virkelig, jeg har formået at sætte nogle ting på dagsordenen og rykke på nogle ting,« siger Natasha Al-Hariri.

Flere gange har hun fortalt i blade og magasiner, at hun elsker at fejre jul, selv om hun er muslim. Hun har båret tørklæde, siden hun var 13 år gammel, hun faster gerne under ramadanen, hun drikker ikke alkohol, og hun spiser halal-slagtet kød. Men den 24. december fejrer hun jul som tradition med juletræ og middag med andesteg, kartofler, rødkål og sovs.

Danske Natasha fra Hellerup

Selv om hun er muslim, holder Natasha Al-Hariri også af tatoveringer og fester. Hun håber, at hun ved at deltage i den offentlige debat med sin egen person kan nedbryde nogle af de fordomme, hun oplever med en fortælling om en stakkels, undertrykt muslimsk kvinde. Der findes millioner af muslimske kvinder, og de er alle forskellige, understreger hun.

»Jeg prøver af alle kræfter at bryde med fordommene via dialog,« udtalte hun i et interview med Costume i 2017, hvor hun fortsatte:

»Jeg har taget det bedste med fra begge kulturer. Det betyder ikke, at mine valg er de rigtige for andre, kun at de er det rigtige for danske Natasha fra Hellerup, der har arabiske rødder og derudover er mor, jurist, muslim, kone og debattør. For mig handler det om at vise, at en muslimsk kvinde – ligesom alle andre – rummer mange nuancer.«

Natasha Al-Hariri ser frem til at fejre sin 30-års fødselsdag med »de nærmeste« 80 gæster i et selskabslokale med photo booth og karaoke-anlæg.