Naser Khader: »Man kan godt være fysisk i Danmark, men mentalt et andet sted«

Omar Abdel El-Hussein var født i Danmark. Men symbolikken i de terrorhandlinger, den nu afdøde angiveligt står bag, tyder på, at han var radikaliseret, vurderer mellemøstkender Naser Khader.

Den formodede gerningsmand måtte være radikaliseret, bl.a. fordi hans handlinger ligner terrorangrebet i Paris, lyder det fra Naser Khader. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Meget tyder på, at den 22-årige terrormistænkte Omar Abdel Hamid El-Hussein var radikaliseret.

Sådan lyder vurderingen fra Naser Khader, senior fellow ved den amerikanske tænketank Hudson Institut, efter weekendens terrorangreb i København, hvor to civile blev dræbt og fem betjente såret.

»Rigtig meget peger i retning af, at han var blevet radikaliseret, blandt andet fordi de ugerninger, han har begået, ligner en copycat-handling af det, der skete i Paris,« siger Naser Khader med henvisning til terrorangrebet mod satiremagasinet Charlie Hebdos redaktion i Paris og den efterfølgende gidseltagning i et jødisk supermarked.

»Der er en masse symbolik i weekendens angreb. For eksempel er det at angribe en synagoge en del af islamismens DNA, hvilket blandt andet er et indgroet had til jøder og ytringsfrihed,« siger Naser Khader.

Den 22-årige menes at stå bag angrebet mod kulturhuset Krudttønden på Østerbro lørdag eftermiddag og angrebet ved den jødiske synagoge i Krystalgade natten til søndag.

Omar Abdel El-Hussein døde kort før klokken fem søndag morgen, da han blev spottet tæt ved Nørrebro Station. Her skød han mod politiets aktionsstyrke, som besvarede skuddene og dræbte den formodede gerningsmand.

»Det virker også til, at hans mål var at dø, for hvis man bliver slået ihjel i sådan en sammenhæng, så dør man som martyr,« siger Naser Khader

Det er ikke mere end 14 dage siden, at Omar Abdel Hamid El-Hussein blev løsladt fra fængslet efter at have afsonet en dom for grov vold, efter han i 2013 var involveret i et knivstikkeri ved Ny Ellebjerg Station.

Og mellemøstkenderen er da heller ikke i tvivl om, hvor han mener, radikaliseringen af Omar Abdel Hamid El-Hussein er sket:

»Jeg er meget sikker på, at der er sket noget med ham i fængslet. Man begår ikke sådan en terrorhandling uden at have ladet sig inspirere af en prædikant, der har et had til det vestlige samfund,« siger Naser Khader.

Omar Abdel Hamid El-Hussein er født og opvokset i Danmark, men det behøver ikke at have nogen positiv betydning, forklarer Naser Khader:

»Hvis han er opvokset i et parallelsamfund, gør det ikke nogen forskel. Man kan godt være fysisk i Danmark, men mentalt et andet sted. De, der vokser op i et parallelsamfund, tager ofte alting bogstaveligt på en meget firkantet måde,« siger han.

Af en personundersøgelse fra 2013, som tv2.dk har fået aktindsigt i, fremgår det, at Omar Abdel Hamid El-Hussein ikke var psykisk syg. Af undersøgelsen fremgår det også, at han i løbet af sin folkeskoletid gik i skole i Jordan i tre år.