Naser Khader: »Kristendom er bedre end islam«

Mai Mercados (K) påstand om, at kristendommen skulle være en bedre religion end islam, deles af Naser Khader. Men sognepræst Flemming Pless (S) kalder argumentet for »noget vrøvl.«

De Konservatives Mai Mercado foreslog i gårsdagens avis, at kristendom bør være obligatorisk på skoleskemaet. Foto: Steffen Ortmann Fold sammen
Læs mere

Med overskriften »Kristendommen er bedre end islam« ruskede Mai Mercado (K) i en kronik i Berlingskes langfredagsavis lidt op i påskefreden. Og netop placeringen på den for kristne så hellige dag var ikke tilfældig. For få danskere er ifølge Mai Mercado nemlig bevidste om deres kristne kulturarv.

»Man kan ikke sætte lighedstegn mellem danskhed og kristendom, men en væsentlig del af det at være dansker har med kristendommen at gøre. Det er en del af vores identitet,« skrev hun.

Men Mai Mercados kronik overrasker ikke partifællen Naser Khader, der pointerer, at man i den arabiske verden på samme måde mener, at en væsentlig del af det at være araber, har noget med islam at gøre.

»Man kan ikke komme udenom, at kristendom har spillet en stor rolle i forhold til den danske samfundsudvikling, og det er mange danskere ikke bevidste om. Hun (Mercado, red.) siger jo ikke, at man kun kan være dansker, hvis man er kristen,« siger Naser Khader, der ikke mener, at Mai Mercado provokerer, når hun i sin kronik skriver, »at kristendommen er den bedste religion, og at den er bedre end islam.«

»Alle muslimer siger også, at islam er bedre end kristendommen, og på det punkt skal man ikke være berøringsangst. Hvis man synes, at en anden religion er bedre, så bør man konvertere. Alle religiøse betragter lige præcis deres religion som værende bedst,« siger Naser Khader.

Han påpeger, at hvis man sammenligner islam og kristendom, som de to religioner så ud for cirka 1.000 år siden, så ville billedet nok se anderledes ud.

»I den islamiske »guldalder«, hvor muslimerne virkelig var førende teknologisk, filosofisk etc., var islam kristendommen overlegen. Mens muslimerne sad og løste matematiske problemer, drog kristne på korstog og slog jøder og muslimer ihjel. Historien er en dynamisk proces, og lige nu er den luthersk-evangeliske kristendom bedre end islam til at løse de udfordringer, verden står overfor,« siger Naser Khader og nævner kampen mod terrorisme og bekæmpelsen af Islamisk Stat.

En del af valgkamp

»Det handler ikke om sund fornuft, men om at der er et folketingsvalg på vej,« siger derimod sognepræst og medlem af Regionsrådet for Socialdemokraterne, Flemming Pless, som er lodret uenig i Mai Mercados påstand om, at kristendom skulle være bedre end islam.

»Hvad er højest? Et tordenskrald eller Rundetårn?,« spørger han retorisk.

»Det er noget sludder, for hvad der er højest for mig, er ikke nødvendigvis højest for dig. Kristendommen er kun bedre i den forstand, at den for mig kan noget, som er bedre end andre religioner. Hver eneste religion er et forsøg på at forstå verden og universets sammenhæng, og det som er fantastisk ved historien om Jesus er, at den giver mig en fornemmelse af, at jeg har adgang til det himmelske. Men den følelse kan en muslim jo lige så godt have. Jeg synes, at Mai Mercados løsning er den lette løsning,« siger Flemming Pless og sammenligner kronikken med de Konservatives forslag om mere politi og højere fængselsstraffe for at bekæmpe kriminalitet.

»Hendes kronik indskriver sig i den forståelse, at man skal have lov til at sige hvad som helst om og til muslimer. Men hun glemmer, at religion har en betydning for dem, som ikke er fanatiske og skyder folk ned foran synagogen,« siger han.