Naser Khader: Hellige krigere bliver et problem for Danmark

De unge mænd, som rejser fra Danmark til Syrien for at kæmpe i borgerkrigen, vil vende hjem som hårdkogte islamister, advarer Syrien-kenderen Naser Khader.

Naser Khader Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er god grund til at være bekymret over, at herboende unge mænd rejser til Syrien for at deltage i oprøret mod landets regeringsstyrker. Det mener Syrien-kenderen Naser Khader, som reagerer på Politiets Efterretningstjenestes advarsel til de unge mænd, der rejser ud for at kæmpe.

Khader peger på, at de med stor sandsynlighed vil blive en del af de ekstremistiske islamistiske grupperinger i Syrien, og de vil i mange tilfælde ende som kanonføde.

»Men man kan ikke komme ned og kæmpe med Den Frie Syriske Hær, som er den største oprørsgruppe, for de består primært af desertører fra den syriske regeringshær. Det er professionelle soldater, og de vil ikke have amatører. Så de grupper, der rekrutterer folk udefra, er primært jihadister, og de er som regel tilknyttet al-Nusra (militante islamister med tilknytning til al-Qaeda, red.). De unge får ikke lang tid til at øve sig. De får udleveret våben, gennemgår nogle få øvelser, og så er det af sted til fronten« forklarer Naser Khader, der fortsætter:

»Dem, der vil kæmpe - selv hvis de ikke er islamister, når de tager af sted, så bliver de det i Syrien. For det er kun islamisterne, der lukker folk udefra ind.«

PET-chef Jakob Scharf siger til Jyllands-Posten, at mindst 45 herboende unge mænd er rejst til Syrien for at kæmpe mod præsident Bashar al-Assad og hans styre.

I gennemsnit rejser mindst to danskere om ugen, og den hidtil yngste person fra Danmark, som er taget ud for at kæmpe, har ifølge PET været 16 år.

Naser Khader mener, at det reelle antal er væsentligt højere, og han forklarer, at det er nemt at komme af sted.

Mange af de unge bliver rekrutteret via internettet eller i moskéer, og de skal blot rejse til den tyrkisk-syriske eller libanesisk-syriske grænse for at komme i kontakt med jihadisterne, forklarer han.

Det er primært muslimer, der ikke selv har syrisk baggrund, der rejser til Syrien for at kæmpe, vurderer Naser Khader, som dog også har kendskab til en etnisk dansk mand, der nu angiveligt befinder sig i det borgerkrigshærgede land.

»For nylig fik jeg en henvendelse fra en familie, hvis 18-årige danske søn i løbet af meget, meget kort tid blev ekstrem muslim. Han har sendt familien en mail om, at han vil derned, og at det er hans valg, han vil kæmpe for islam. De seneste livstegn fra ham kommer fra grænsen til Syrien. På et halvt år gik han fra at være en gennemsnitlig ung mand, til at være ekstrem islamist, som nu muligvis befinder sig i Syrien. Det siger noget om, hvor effektive jihadisterne er,« forklarer Naser Khader.

Han mener, at der er god grund til at frygte, at de unge med dansk baggrund, som rejser til Syrien, vil vende tilbage med ekstreme synspunkter.

»Vi har erfaringer med det fra eksempelvis Afghanistan og Tjetjenien. Mange er vendt tilbage til det land, de rejste fra, og så er de blevet hårdkogte terrorister. De har prøvet at slå ihjel, de er blevet overbevist af ideologien, og de holder sig ikke tilbage fra at bruge vold. Dem, der vender hjem, får vi virkelig problemer med,« siger Naser Khader.