Naser Khader: »Det er en latterlig liste«

Hvorfor er Yusuf al-Qaradawi – den islamiske sheikh i Qatar, der stod bag stormen mod Danmark under tegningekrisen – ikke med på listen over hadprædikanter, der nægtes adgang til Danmark?

Naser Khader - Senior Fellow ved Hudson Institute i Washington, mellemøstekspert, samfundsdebattør, tidligere medlem af Folketinget og meget andet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvordan kan man udarbejde en liste over rabiate religiøse forkyndere uden at tage den værste af dem alle med?

Sådan spørger den konservative udlændinge- og udenrigsordfører, Naser Khader, efter offentliggørelsen af en officiel dansk liste over hadprædikanter, der nu får forbud mod at besøge Danmark.

»Det er en latterlig liste, så længe en af de værste og farligste af dem – Yusef al-Qaradawi – ikke er med. Han har en enorm indflydelse, og det var ham, der antændte vreden mod Danmark i den muslimske verden efter Muhammed-tegningerne,« siger Naser Khader.

Listen, der omfatter seks navne, er et resultat af en aftale om hadprædikanter indgået sidste år af Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og De Konservative. Hvem der skal på listen afgøres af Udlændingestyrelsen uden politisk indblanding for at sikre objektivitet.

Åndelig leder

Den egyptisk-fødte al-Qaradawi er religiøs lærd med titel af sheikh. Han holder til i den lille stenrige oliestat, Qatar, hvor han har stor indflydelse på den offentlige mening. Han har sit eget program, al-Sharia wa al-Hayah (Sharia og livet) på tv-stationen al-Jazeera, og er åndelig leder for Det Muslimske Broderskab – en magtfuld politisk aktør i Mellemøsten, som også støttes af styret i Qatar.

Ifølge Naser Khader har al-Qaradawi indrejseforbud i Storbritannien, hvor han anses som en trussel mod den offentlige orden. Og han har også forbindelser til Danmark, som har allerede har besøgt.

»Han er åndelig inspirator for Danmarks dyreste og største moské, moskeen i Rovsinggade. Han har i mange år været formand for det europæiske råd for fatwa og forskning, som holder møder rundt omkring i Europa, og som derfor også kan tænkes at samles i Danmark,« siger Naser Khader.

Ifølge Europa-Parlamentet, der er kritisk over for det europæiske råd for fatwa og forskning, har rådet ansvaret for at overtale de europæiske myndigheder til at tilpasse anvendelsen af sharialovgivningen til de lokale forhold. For nylig opfordrede Europa-Parlamentet EU-Kommissionen til at afbryde forbindelserne med organisationen.

»Al-Qaradawi opfordrede til boykot af danske varer under Muhammed-krisen,« understreger Naser Khader .

»Han opildnede til vrede mod Danmark under en fredagsbøn, og dagen efter blev den danske ambassade i Damaskus stukket i brand. Hvis den mand ikke skal med på Danmarks liste, er der ingen der skal,« siger Naser Khader.

Og hvorfor er han ikke med på listen, tror du?

»Han er for stor en fisk. Han har alt for gode relationer. I hvert fald tror jeg ikke, at det skyldes uvidenhed,« siger den konservative ordfører.