NASA indrømmer: Vi har nok ikke råd til at tage til Mars

Slunkne budgetter har skabt tvivl hos amerikanerne - skal vi til Mars eller Månen?

Mars fotograferet den 12. maj 2016 af NASAs Hubble Space Telescope, da planeten var over 80.000000 kilometer fra Jorden. Nu ser det ud til, at der er endnu længere til den røde planet grundet økonomi. (Foto: NASA NASA/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: NASA NASA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Menneskehedens drøm om at besøge Mars bliver måske ikke til noget.

Den amerikanske rumorganisation NASA, har ifølge blandt andet Ars Technica, svare kvaler ved, at få pengene til at række. Man havde ellers planlagt at nå den røde planet engang i 2030erne.

De næsten skrottede planer om at flyve til og lande på Mars blev offentliggjort ved et branchemøde tidligere på ugen. Her fortalte Bill Gerstenmaier, der er NASAs chef for transport af astronauterne, at budgetterne ikke rækker til at tage til Mars. NASA har i forvejen brugt store summer på at udvikle raketsystemet, der skal sende astronauter til Mars  (SLS eller Space Launch System) og på rumfartøjet Orion, der var planlagt til at transportere astronauterne sikkert frem til Mars.

Den konkrete udfordring ligger i, at man stadig ikke har det fulde udstyr, og altså heller ikke de anseelige summer, der skal til for at få astronauterne helskindet ned på planetens overflade. Ifølge Ars Technica er NASA i tvivl om, hvorvidt man skal lægge kræfterne og pengene i at udvide operationerne på Månen i stedet for at bruge budgettet på at nå Mars.

Overvejelserne om at skifte prioritering og destination i rummet kommer, fordi USA's politikere er kommet på andre tanker, efter, at præsident Barack Obama proklamerede, at Mars var målet.

I dag er der angiveligt større politisk interesse for at bygge en base på Månen, blandt andet fordi håbet vokser om, at der findes vand Månen. Desuden har andre rumnationer også vist interesse for Månen frem for Mars. Men det er, stadig ifølge Ars Technica, tvivlsom, hvor meget de politiske vinde i USA i virkeligheden er er løjet af i Mars’ retning.

Et åben spørgsmålet er for eksempel, om den privatejede del af den amerikanske rumindustri, som for eksempel virksomheden SpaceX, vil overhale de statsejede rumorganisationer og sætte styreraketterne mod Mars.